Da li će Srbija ostati zemlja zdrave hrane?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Srbija ostati zemlja zdrave hrane?

BEOGRAD -

Izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) nije uslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), ali dok traju pregovori svaka članica te organizacije može da zahteva prilagođavanje bilo kog zakona, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije Srbije.

"Promena tog zakona, nije zahtev samo Sjedinjenih Američkih Država, već je reč o sistemskom pitanju koje svaka zemlja u pristupanju mora da reši pre ulaska u STO i tu svakako nije reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o blanko dozvoli proizvodnje i prometa GMO", rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije, koje je zaduženo za pregovore o ulasku Srbije u STO.

Kako se ističe, neophodno je da Srbija u okviru EU integracija i procesa pristupanja STO uskladi domaću regulativu u vezi trgovine genetski modifikovanim proizvodima sa zakonodavstvom EU, kao i Sporazumom o primeni sanitarnih i fitosanitarnih mera STO koji primenjuju sve 153 članice STO.

Na pitanje da li novi zakon o GMO hrani urađen u ukoliko jeste da li će se izmena odnositi samo na dozvolu prometa, odnosno uvoza GMO hrane na srpsko tržište ili i na njeno gajenje, u Ministarstva ekonomije je rečeno da Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno za tu oblast, "sve to ima u vidu pri izradi izmena postojećeg Zakona o GMO, a o tome se redovno izveštavaju i članice Radne grupe za pristupanje Republike Srbije STO".

Vlada Srbije do sada nije nagovestila da će menjati postojeći zakon i još uvek tvrdi da je njena politika očuvanje i afirmacija Srbije kao zemlje u kojoj se proizvodi zdrava hrana.

Prema pisanju beogradskih medija, zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet GMO u komercijalne svrhe u Srbiji, a koji je na snazi od juna 2009. godine, neće biti uskoro menjan, niti je to bilo u planu prethodne administracije, niti će to učiniti sadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Istovremeno, navodi se i da je novi zakon urađen i da se čeka politički povoljan trenutak za njegovo usvajanje.

Srbija u STO trenutno ima status posmatrača, ali je u martu pozdravljeno intenziviranje njenih napora u prilagođavanju svojih pravnih odredbi pravilima STO, bez preciziranja o čemu se radi.

U Evropskoj uniji (EU) je odobreno 35 genetskih modifikacija pojedinih biljnih vrsta. One se mogu puštati u promet kao genetski modifikovana hrana za ljude i životinje, kao i sirovina za dalju preradu, a radi se pored ostalog o soji, šećernoj repi, pamuku, duvanu, kukuruzu.

Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska.

Srbija već nekoliko godina sprovodi uništavanje genetski modifikovanih zasada, a najviše soje.

Prošle godine je Ministarstvo poljoprivrede obavilo 1.100 kontrola parcela ukupne površine 3.000 hektara, kako bi se utvrdilo ima li u Srbiji genetski modifikovane soje.

Na 98 parcela, površine 122 hektara, nađeni su GMO usevi soje, a podneto je 98 prekršajnih i krivičnih prijava.

Među stručnjacima postoje velika neslaganja kada je reč o posledicama po zdravlje ljudi genetski modifikovane hrane.

Tehnologija uzgoja biljaka je olakšana, ali se sumnja da takvi organizmi u pojedinim slučajevima mogu biti štetni po ljude.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izmena Zakona o GMO nije uslov za ulazak Srbije u STO

Izvor: Studio B, 07.Sep.2011

Izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima nije uslov za ulazak Srbije u STO, ali dok traju pregovori svaka članica te organizacije može da zahteva prilagođavanje bilo kog zakona, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije Srbije. .."Promena tog zakona, nije zahtev samo Sjedinjenih Američkih...

Nastavak na Studio B...

Izmena Zakona o GMO nije uslov za ulazak Srbije u STO

Izvor: EMportal, 07.Sep.2011

Izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) nije uslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), ali dok traju pregovori svaka članica te organizacije može da zahteva prilagođavanje bilo kog zakona, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije Srbije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.