Da li će Srbija da dobije neke povlastice od Rusije?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jul.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Srbija da dobije neke povlastice od Rusije?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti lako da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na "fijat 500l", cigarete i stari sir, a da će o visini rudne rente koju NIS plaća u Srbiji biti formirane radne grupe.

Saradnja: Aleksandar Vučić, premijer Srbije i Vladimir Putin, predsednik Rusije

 

Razgovarali smo o NIS-u i rudnoj renti i dogovor je da oni koji sarađuju te probleme rešavaju. Dogovorili smo formiranje radnih grupa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to ćemo na takav način da rešavamo", rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije u Moskvi, gde je razgovarao sa predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

 

Upitan da li će Rusima, čiji je Gaspromnjeft većinski vlasnik NIS-a, ostati rudna renta od tri odsto, Vučić je odgovorio da bi on "to gledao malo kompleksnije".

Dodao je da su prethodne vlasti su napravile loš aranžman. "Mi ćemo uspeti da i tako loš aranžman uspeti da koliko, toliko promenimo i napravimo boljim", rekao je Vučić.

 

Vučić: Srbija nije okrenula leđa Rusiji

 

Na pitanje da li će NIS preuzeti pančevačku Petrohemiju, Vučić je kao gluposti odbacio navode da će Srbija Rusima pokloniti Petrohemiju.

 

"Petrohemija je u ogromnom minusu, kapital je negativan, dužni smo 300 plus 240 plus 250 miliona evra... Mi Boga molimo da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina uzme Petrohemiju i sačuva nam 1.750 zaposlenih i može da pravi posao", rekao je Vučić, i podsetio da je to preduzeće jedan od najvećih izvoznika i privrednih subjekata u Srbiji.

 

Stiže nam Putin!

 

Upitan o zahtevu Srbije da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na "fijat 500l", cigarete i stari sir, Vučić je odgovorio da to neće biti lako i da je "dobio obećanja da će ruska strana to razmotriti".

 

"Razgovarali smo i o velikom trgovinskom centru u Moskvi i radu naših građevinskih kompanija ali prvo moramo da napravimo ozbiljne građevinske kompanije i konzorcijum i da se ne sramotimo više na svakom mestu", rekao je Vučić.

 

Istakao je da nema nikakve sumnje da će Srbiji vrata u Rusiji u ekonomskom smislu biti otvorena. "Naišli smo na iskren i otvoren odnos i zahvalan sam Rusima na tome", rekao je Vučić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"500 L neće tako lako u Rusiju"

Izvor: B92, 08.Jul.2014

Beograd -- Neće biti lako da se zona slobodne trgovine sa Rusijom proširi i na "fijat 500l", cigarete i stari sir, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić...Prema njegovim rečima, o visini rudne rente koju NIS plaća u Srbiji biće formirane radne grupe..."Razgovarali smo o NIS-u i rudnoj renti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.