Da li biste leteli autonomnim letećim taksijem (VIDEO)

Izvor: Mondo, 20.Maj.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li biste leteli autonomnim letećim taksijem (VIDEO)

Lilium Džet će moći samostalno da leti brzinama do čak 300 kilometara na sat.

Vertikalno uzleće i sleće, u vazduhu se kreće kao avion. Sve to radi samostalno, a ima mesta za petoro. Ukratko to je Lilium Džet, projekat nemačkog startapa Lilium.

Želja kreatora je da ova letelica postane taksi, koji će na brz i efikasan način prevoziti ljude između gradova. I to bez zagađenja i previše buke.

Pogon ovog modela čini 36 električnih motora >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << smeštenih u prednjim i zadnjim krilima, koji se pri poletanju rotiraju za 90 stepeni.

Prema rečina inženjera iz Liliuma, Džet će moći da leti brzinama do čak 300 kilometara na sat, pa bi od Londona do Pariza stizala za oko sat vremena.



Izvor: YouTube/Lilium

Iako je reč o letelici koje može samostalno da prevozi putnike, ideja je da se u njoj nalazi osoba koja bi vodila računa o letu i bezbednosti putnika.

Osim što treba da pređe dug put od uzletanja i lebdenja (a trenutno su tu) do finalnog rešenja, Lilium Džet treba da dobije i odobrenja Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i američke FAA.

Cena ovakve taksi usluge će koštati oko 60 evra za letove udaljenosti do 20 kilometara, a Lilium prve komercijalne vožnje planira da ostvari u narednih 5-6 godina.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.