DZIHADISTI IZABRALI SLEDECU DRZAVU KOJU CE UNISTITI Evo i koja je

Izvor: medio.rs, 03.Jun.2015, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DZIHADISTI IZABRALI SLEDECU DRZAVU KOJU CE UNISTITI Evo i koja je

Sve se više čini da se polako ostvaruju planovi Islamske države u vidu proširenja i zauzimanja teritorija na Bliskom istoku. Ono što je još gore, islamističke grupe širom sveta počinju da priznaju njihov kalifat

Najozloglašenija teroristička organizacija današnjice, Islamska država ili ISIS, prošle godine je najavila proširenje svog kalifata i to oduzimanjem teritorija drugih država. ISIS trenutno drži više od polovine Sirije i veliki deo Iraka, a njihova najnovija >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << meta je susedski Jordan.

Kraljevina Jordan je nedavno oformila pustinjsku brigadu, a cilj je da se osigura ova usamljena granica sa Irakom i da spreče džihadisti i krijumčari da kroče na tlo njihove države.

Ova pustinjska granica sa Irakom je najbliže dokle su došli borciISIS-a u nekoliko njihovih pokušaja da uđu u ovo zapadno kraljevstvo. Gledajući na duže staze – Jordan je sigurno jedan od njihovih ciljeva.

Zbog toga je udvostručen broj naoružanih policajaca i patrola u poslednjih godinu dana ne samo na iračkoj granici, već i severnije, na granici sa Sirijom gde se Jordan suočava sa tri različite militantne grupe.

Foto: Tanjug / AP

Ali, čini se da i to nije dovoljno. Nedavno je došlo do napada, kada je u jednom gradu u južnom Jordanu džihadista digao u vazduh vladino vozilo. Kralj Abdulah II je odmah smenio trojicu vodećih ljudi unutrašnje bezbednosti, uključujući i generala.

ONI SU SRAMOTA ZA LJUDSKI ROD: Zemlja im je razorena i raspada se, a oni troše novac i sve to postavljaju na internet (FOTO)

Ne preti kraljevini opasnost spolja, već i iznutra.Veliki broj Jordanaca bori u redovima ISIS-a i sami ekstremisti imaju velike simpatije u Kraljevini. Oni jordanski ekstremnisti koji su uhapšeni, smešteni su u zatvor i tamo pokušavaju da ih odviknu od nasilja.

Foto: Tanjug / AP

U zatvoru na zapadu zemlje, od 500 zatvorenika, 24 njih ide na program reradikalizacije. Koliko Jordan ekstremiste shvata ozbiljno, govori i podatak da su oformili centralu u kojima građani mogu da se jave ukoliko primete bilo koji oblik nasilja. Policija je čak napravila i svoju aplikaciju kako bi se približili što više mladima.

I dok jordanske vlasti gađaju ciljeve ISIS-a, džihadisti uzvraćaju preko interneta i najavljuju osvetu.

Nakon što su militanti spalili živog u kavezu jordanskog pilota početkom februara, Jordan je krenuo u oštru defanzivu bombardujući uporišta ISIS-a i najavljujući da se neće zasutaviti dok ih potpuno ne uništi.

Foto: Tanjug / AP

KAKO JE NASTAO ISIS: Uzbudljiv je put od beznačajne grupice do sile od koje drhti planeta (VIDEO)

Zanimljivo je spomenuti činjenicu da je Islamska država osnovana od strane jordanskog radikala Abu Musaba al-Zarkavija 1999. godine i tada se zvala “Organizacija za monoteizam i džihad”. Odmah nakon američke invazije na Irak postaju ozloglašeni zbog samoubilačkih napada na šiite, iračku vojsku i koalicione snage.

Što se tiče ostalih delova sveta, brojne islamističke grupe počinju da priznaju njihov kalifat.Pomenućemo islamiste u Libiji koji drže nekoliko gradova od kojih je najznačajniji Sirt, kao i Boko Haram koji je u Nigeriji proglasio vilajet al-Sudan al Garbi kao deo kalifata.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.