DVADSET GODINA OD UBISTVA 13 REZERVISTA BIVŠE JNA

Izvor: Kurir, 21.Sep.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVADSET GODINA OD UBISTVA 13 REZERVISTA BIVŠE JNA

BANJALUKA - Danas se navršava 20 godina od ubistva 13 pripadnika rezervnog sastava bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu u Hrvatskoj, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar Veritas.

Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Republike Hrvatske u Karlovcu, ispred mosta na Korani, zaustavili su dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne "Mekušje" u kasarnu "Logorište" prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA koji su nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će biti pušteni odložili oružje.

Grupa zarobljenika uglavnom aktivnih pripadnika JNA odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.

U "krvavom piru" uniformisanih osoba sa fantomkama na mostu 13 ljudi je likvidirano, a od četvorice preživelih trojica, među kojima i jedan teško povređen, spasili su se skokom sa mosta, dok se četvrti sa teškim povredama iskobeljao ispod mrtvih saboraca.

Za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu maja 1992. podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika "posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac", zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Županijski sud u Karlovcu je tri puta 1993, 2002. i 2007, optuženog oslobađao optužbe "zbog postupanja u nužnoj odbrani", a Vrhovni sud Hrvatske (VSH) ukidao je prve dve oslobađajuće presude 1994. i 2004. i predmet vraćao na ponovno suđenje istom sudu.

Maja 2009. ukinuo je treću oslobađajuću presudu prvostepenog suda i Hrastova proglasio krivim zbog istovetnog krivičnog dela, osudivši ga na osam godina zatvora, iako je za ovo delo propisan minimum od 10 godina, da bi mu presudom od 24. novembra 2009, odlučujući u trećem stepenu po žalbama optužbe i odbrane, smanjio kaznu na sedam godina.

Hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke standarde, a ovakva presuda sramotna je za hrvatsko pravosuđe i ponižavajuća za žrtve i njihove porodice, vojsku kojoj su pripadali i narod iz kojeg potiču, navodi Veritas.

Iako dokazi, iskazi trojice preživelih svedoka, nalaz veštaka balističara, tragovi sa lica mesta ukazuju da su u likvidaciji učestvovala najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja VSH i u drugom i u trećem stepenu zanemaruje ove činjenice.

I ovakvu presudu VSH decembra 2010. ukinuo je Ustavni sud Hrvatske, jer nije javno objavljena, već je optuženom pismeno uručena dan kasnije, posle čega je Hrastov, nakon kraćeg boravka u zatvoru, ponovo na slobodi, a najavljeni glavni pretres peti po redu još nije zakazan.

Ni nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce jednog od prvih ratnih zločina u ratu od 1991. do 1995. nad pripadnicima JNA u to vreme jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRJ u čijem sastavu je u to vreme formalno pravno još uvek bila i Hrvatska.

Ovaj proces rekorder je po dužini većoj od 19 godina, a maratonsko u većem delu i farsično suđenje pokazuje nespremnost suočavanja hrvatske države sa tamnijom stranom nedavne prošlosti što ne doprinosi ni utvrđivanju istine, ni pomirenju, a ponajmanje pravdi za žrtve, navodi Veritas.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica zločina na Koranskom mostu

Izvor: RTS, 21.Sep.2011

Navršava se dvadeset godina od ubistva 13 rezervista bivšeg JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, u Hrvatskoj. Maratonski sudski proces za taj zločin traje već 19 godina. ..Danas se navršava 20 godina od ubistva 13 pripadnika rezervnog sastava bivšeg JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, u Hrvatskoj,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.