DV: Bugarska će ucenjivati Srbiju?

Izvor: B92, 17.Sep.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DV: Bugarska će ucenjivati Srbiju?

Bon -- Bugarska želi da uslovi približavanje Srbije i Makedonije Evropskoj uniji rešavanjem nekih otvorenih bilateralnih pitanja, piše Dojče vele.

Nedavno je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio da bi "Bugarska trebalo da definiše smernice za politiku prema svojim susedima u okviru evrointegracija zemalja Balkana", ne želeći da o tim smernicama detaljnije govori.

Bugarska želi da uslovi približavanje Srbije i Makedonije Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešavanjem nekih otvorenih bilateralnih pitanja, piše danas Dojče vele.

Nedavno je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio da bi "Bugarska trebalo da definiše smernice za politiku prema svojim susedima u okviru evrointegracija zemalja Balkana", ne želeći da o tim smernicama detaljnije govori.

U Srbiji je ovog proleća dosta negativnih reakcija izazvala potpredsednica Bugarske Margarita Popova koja je prilikom jedne tribine u Bosilegradu, obraćajući se pripadnicima bugarske manjine, izjavila da Srbija neće postati članica EU ukoliko ne reši problem bugarske manjine.

Popova je tom prilikom rekla i da će Sofija upotrebiti pravo veta kako bi osigurala poštovanje prava bugarske zajednice u Srbiji. Politikolog Marin Lesenski u planiranim smernicama vidi dobro sredstvo protiv napetosti između Bugarske i njenih suseda.

Tako će iz politike biti proterane nepromišljene izjave vladinih krugova u Sofiji i populistički napisi bugarskih medija, smatra Lesenski.

On je naglasio da o istoriji moraju da raspravljaju istoričari, a da se od političara očekuje da rešavaju praktična bilateralna i trilateralna pitanja, privredne i trgovinske odnose, infrastrukturu i energetske projekte.

Prema Lesenskom, Bugarska, kao članica EU, ima obavezu da uvek u bilateralnim odnosima postupa odmereno.

Bivša šefica bugarskog tima u pristupnim pregovorima s EU Antonaeta Primatarova podseća da bi instrumentalizacija evropskih perspektiva Srbije i Makedonije u svrhu rešavanja otvorenih susedskih sporova bila vrlo neprilična i neukusna.

Primatarova kao primer navodi granični spor između Slovenije i Hrvatske zbog kojeg je Slovenija godinama blokirala Hrvatsku.

Taj spor je, dodaje Primatarova, imao jasnu pravnu dimenziju, dok je bugarsko-makedonske sporove oko jezika, istorije i kulture vrlo teško pravno definisati.

"Nadajmo se da nećemo doživeti bugarski nastavak sulude svađe između Grčke i Makedonije oko imena", zaključila je Primatarova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska stopira ulazak Srbije u EU

Izvor: Mondo, 17.Sep.2012

Bugarska želi da uslovi približavanje Srbije i Makedonije Evropskoj uniji rešavanjem nekih otvorenih bilateralnih pitanja, piše danas "Dojče vele"...Nedavno je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio da bi "Bugarska trebalo da definiše smernice za politiku prema svojim susedima...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.