DSS usvojio Načela nacionalne politike

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS usvojio "Načela nacionalne politike"

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije usvojilo je dokument "Načela nacionalne politike za budućnost Srbije". Politika očuvanja srpske državnosti mora da ima apsolutno prvenstvo, navodi se, između ostalog u dokumentu.

Ustav Srbije je brana dezintegraciji države, budući da se njime Kosovo i Metohija određuje kao integralni deo Srbije, jasno preciziraju elementi autonomije Vojvodine i utemeljuje princip vladavina prava i pravne države, navodi se u prvoj od 12 tačaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Načela nacionalne politike za budućnost Srbije", dokumenta koji je danas usvojilo Predsedništvo Demokratske stranke Srbije.

Srpska državnost se definiše kao prvo načelo i osnovno merilo državotvorne politike, što uključuje spoljnu politiku zemlje, zaključivanje međunarodnih sporazuma i integracione procese.

"Poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije treba da bude polazište saradnje i mera prijateljstva Srbije sa drugim državama", navodi se u dokumentu, koji sadrži i eksplicitno insistiranje na vojnoj neutralnosti kao elementu nezavisnosti i slobode zemlje.

U "Načelima nacionalne politike za budućnost Srbije" navodi se, između ostalog, i da je potrebno napraviti ekonomski jaku i socijalnu pravednu Srbiju i da se država mora založiti za vojnu neutralnost, kao i da da podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U dokumentu piše i da Srbija mora podržati Republiku Srpsku i srpski narod u dijaspori, kao i da učini sve na "demografskoj obnovi zemlje".

"Taj dokument na krajnje ozbiljan i utemeljen i analitičan način razrađuje osnove za sve aspekte državne politike koje treba da vodi jedna odgovorna vlada. Stranka je prvo sebi htela da razjasni te nove izazove, a onda ih u punoj meri, kada za to bude prilika primeni u državnoj politici", rekao je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

"Jasno određena načela nacionalne politike moraju da budu odgovori na izazove XXI veka i pokretačka snaga stabilnog razvoja Srbije", navodi se u dokumentu.

U saopštenju DSS-a se dodaje da će sudbina srpskog naroda u 21. veku zavisiti od "sposobnosti da se odrede osnovna načela nacionalne politike i uspostavi nacionalno jedinstvo za njeno ostvarenje".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Načela nacionalne politike DSS

Izvor: Kurir, 15.Jan.2009, 09:37

BEOGRAD - Predsedništvo Demokratske stranke Srbije usvojilo je juče dokument „Načela nacionalne politike za budućnost Srbije“, u kome se definišu odgovori te stranke na izazove s kojima se Srbija suočava. U programskom dokumentu DSS ocenjuje da će sudbina srpskog naroda u 21. veku zavisiti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.