DS optužila Mrkića za sunovrat srpske diplomatije

Izvor: Press, 03.Jan.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS optužila Mrkića za sunovrat srpske diplomatije

Demokratska stranka reagovala je, kako se navodi u saopštenju, na tvrdnje ministra Mrkića da je doprineo pozicioniranju Srbije visoko na listi potencijalnih destinacija za ulaganja stranih investitora, ističući da je nivo stranih ulaganja u Srbiju, odkako je Mrkić izabran za ministra, godišnje deset puta manji nego tokom mandata vlade na čijem se čelu nalazila DS.
"Srpsku javnost ne treba da čudi što je nivo stranih investicija desetostruko niži nego u prethodnom periodu, jer krivicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ministra Mrkića Srbija od decembra 2012, dakle duže od godinu dana, nema ambasadore u NR Kini i pri NATO, dok već šest meseci nema ambasadora u Berlinu", navodi se u saopštenju DS i podseća da je SR Nemačka odbila da izda agreman kandidatu kojeg je lično predložio Mrkić.
Ta stranka osudila je i Mrkićevu izjavu da su u Ministarstvu spoljnih poslova postavljene organizacione pretpostavke za uspešno izvršavanje svih zadataka na planu evropskih integracija, ukazavši da je to ministarstvo "potpuno marginalizovano" u procesu evrointegracija "i da se na prste jedne ruke mogu nabrojati zvanični susreti Mrkića sa njegovim evropskim kolegama".
"Podsećamo da Sektor za EU MSP, u godini u kojoj počinju pregovori Srbije sa EU, nema pomoćnika ministra zaduženog za evropske integracije. Podsećamo da se na čelu ovog Sektora, na predlog ministra Mrkića, do skora nalazila osoba kojoj je ovo bilo prvo radno mesto i koja, sem što poseduje državljanstvo Srbije, nije ispunjavala nijedan drugi zakonski uslov za obavljanje ove izuzetno važne dužnosti", tvrdi DS.
Demokrate su podvukle i da zasluge za jednogodišnje predsedavanje Srbije Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, za izbor Srbije u Ekonomsko-socijalni savet svetske organizacije i kopredsedavanje OEBS-om zajedno sa Švajcarskom, pripadaju isključivo prethodnoj Vladi koju je predvodila DS, a Mrkiću poručile da se "ne kiti tuđim perjem".
DS je pozvala Mrkića da prestane da svoju "nemirnu savest" za "sunovrat srpske diplomatije" umiruje "hvalisanjem i zasipanjem" srpske javnosti "obiljem netačnih podataka i proizvoljno protumačenih činjenica".
"Srbiji i aktuelnoj vladi nije potreban još jedan skupo plaćeni portparol zadužen za domaću javnost, već ministar spoljnih poslova koji će našu zemlju predstavljati u svetu i inostranoj javnosti", poručila je Demokratska stranka.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DS: Sunovrat srpske diplomatije

Izvor: RTS, 03.Jan.2014

Demokrate optužile Ivana Mrkića za sunovrat srpske diplomatije. Njegovom krivicom Srbija duže vreme nema ambasadore u Kini, u Nemačkoj, pri NATO, navodi DS. ..Demokratska stranka optužila je ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića za "sunovrat srpske diplomatije", poručivši mu da se "ne kiti tuđim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.