DS i DJB predlažu mere protiv porodičnog nasilja

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i DJB predlažu mere protiv porodičnog nasilja

Reagujući na drugi slučaj ubistva ispred centara za socijalni rad, Demokratska stranka predlaže uvođenje besplatne pravne pomoći i definisanje "kontrolisanih uslova" u vezi sa viđanjem dece.
U saopštenju dostavljenom medijima, Demokratska stranka predlaže i uspostavljanje posebne evidencije o rizičnim slučajevima, te usaglašavanje i razmenu mera rizika koje prate ili bi morale da prate i policija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i tužilaštvo i sud i centri za socijalni rad.
Istovremeno, u otvorenom pismu ministru za rad Zoranu Đorđeviću pokret Dosta je bilo zahteva da resorno ministarstvo građanima, narodnim poslanicima i nadležnim odborima u Skupštini podnese izveštaje o radu svih centara za socijalni rad na teritoriji države.
DJB traži i da se revidiraju svi slučajevi u kojima jedan od roditelja decu viđa u takozvanim kontrolisanim uslovima u okviru centra za socijalni rad ili na bilo kojem drugom mestu.
Predlažu i hitnu meru kojom će roditelj i deca koja dolaze na viđanje u kontrolisanim uslovima biti pod posebnom pratnjom pre, za vreme i nakon susreta sa roditeljem kojem je ta mera izrečena.
DS u saopštenju zamera policiji da nedovoljno ozbiljno shvata porodično nasilje, a tužilaštvu da postupke pokreće tek u 25 odsto prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, iako je Srbija ratifikovanjem Istanbulske konvencije uspostavila nultu toleranciju države na takve slučajeve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.