DS, bez reči o Đilasovoj odgovornosti

Izvor: RTS, 23.Mar.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, bez reči o Đilasovoj odgovornosti

Na sednici Predsedništva DS-a nije se razgovaralo o odgovornosti lidera stranke Dragana Đilasa povodom izbornih rezultata, rekao je član Predsedništva DS-a Borislav Stefanović. Najavio je da će se stav o tome videti na Izbornoj skupštini koja će biti zakazana.

Član predsedništva DS-a Borislav Stefanović izjavio je da se na sednici Predsedništva nije razgovaralo o odgovornosti lidera DS-a Dragana Đilasa povodom izbornih rezultata.

"Nije se razgovaralo (o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đilasu), ima mnogo različitih medijskih spekulacija i neistina i raspoloženje će se videti na skupštini stranke", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, za izborni rezultat je uvek kriva stranka, ali kako je naglasio, i "atmosfera i puna kontrola medija, kao i da li se plebiscitarno izjašnjavate za ili protiv Aleksandra Vučića".

Na pitanje da li će u stranci uslediti promene Stefanović je odgovorio da će biti preduzeti svi koraci predviđeni Statutom stranke, koji će uvažavati raspoloženje članova DS-a i opredeljenost da je to "najjača i jedina parlamentarna opozicija koja će srušiti aktuelnu vlast".

Poručio je da će promene u stranci biti sprovedene tako što će biti preduzeti koraci koji će kulminirati na izbornoj skupštini, naglasivši da to nije pitanje DS-a, već države Srbije.

Posle sastanka, predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović nije želeo da daje izjave, istakavši da su analizirani rezultati izbora, da se ne može postavljati pitanje odgovornosti, jer niko nije odgovoran za postignute rezultate i da će se o tome i mnogim drugim temama raspravljati na sednici Glavnog odbora koji će biti u nedelju.

Posle sednice Predsedništva DS-a saopšteno je da će Glavni odbor stranke biti održan 30. marta.

Tada će biti doneta odluka o načinu i terminu održavanja izbora u stranci. Današnjom sednicom Predsedništva DS-a nastavljen je proces analize rezultata vanrednih parlamentarnih izbora kao i aktuelne političke situacije, navodi se u saopštenju.

Sednica Predsedništva DS-a, kako je najavljeno, biće nastavljena tokom naredne nedelje, a u petak će biti održana zajednička sednica Predsedništva i Političkog saveta DS-a.

Lider DS-a Dragan Đilas je po okončanju sednice napustio sedište stranke, a i pored insistiranja novinara nije davao nikakve izjave.

Zajedničku sednicu sa Predsedništvom stranke u petak je zatražio Politički savet DS-a kako bi se razgovaralo o reformi stranke.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov objasnila je ranije da će u skladu sa Statutom stranke, biti doneta odluka o održavanju Izborne skupštine.

Jerkov je rekla i da će se na stranačkim organima raspravljati o poziciji lidera Dragana Đilasa, ali i svih ostalih u rukovodstvu stranke, a na pitanje da li Đilas treba da podnese ostavku zbog loših rezultata odgovorila da treba razgovarati o svačijoj odgovornosti.

"Međutim, kada se pogleda rezultat u Beogradu, gde je Đilas imao najveću odgovornost, jer je bio gradonačelnik, on je znatno i dva puta bolji od republičkog", istakla je Jerkov.

Inače, DS je na parlamentarnim izborima 16. marta osvojila 19 mandata, odnosno 6,04 odsto podrške građana, što je više od 15 odsto manje glasova nego na izborima 2012. godine.

Nešto bolji rezultat DS je ostvario na izborima za beogradski parlament u kome će ubuduće imati 22 odbornika, na osnovu 15,7 odsto osvojenih glasova.

Sednici su prisustvocali predsednik stranke Dragan Đilas, zamenik predsednika Bojan Pajtić, potpredsednici stranke i visoki funkcioneri, među kojima su Dragoljub Mićunović i Borislav Stefanović, kao i Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Srbije i nekadašnjeg lidera te stranke Zorana Đinđića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.