Izvor: B92, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Najvažniji su ekonomski resori

Beograd, Novi Pazar -- Dragan Đilas kaže da je lider Demokratske stranke Boris Tadić najbolje rešenje za premijera nove Vlade Srbije.

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke je u intervjuu za list "Politika" kazao da će DS i Tadić odlučiti da li će lider te stranke predvoditi buduću vladu ili će se kandidovati za predsednika države.

"Neko ko je najpopularniji političar u Srbiji, u koga građani imaju najveće poverenje, može da bude na bilo kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkciji u ovoj zemlji. Kakva će biti njegova odluka, ne znam", rekao je Đilas.

Komentarišući moguće koalicije nakon parlamentarnih izbora, on je kazao da očekuje da posle 21. januara ipak u DSS-u prevladaju oni koji su za saradnju sa Borisom Tadićem, a ne oni koji tu saradnju hoće da naprave sa Vojislavom Šešeljem.

Đilas je kazao i da su normalni signali o postizbornoj saradnji koji u poslednje vreme stižu iz DS-a ka LDP-u.

"To je normalna politika saradnje i spremnosti za kompromise. Često mi smetaju neki stavovi koje čujem od ljudi iz DSS-a i iz LDP-a, ali to je logično jer su stranke različite, a vladu ćemo napraviti ako nađemo više stvari koje nas spajaju od onih koje nas razdvajaju. U toj priči svako mora nečeg da se odrekne", kazao je Đilas.

Na pitanje da li misli da bi DSS prihvatio formiranje vlade sa DS-om i LDP-om, Đilas je odgovorio da "ne zna", ali da svako ko želi dobro svojoj zemlji mora da bude spreman da prihvati određene kompromise.

"Teško mi je da shvatim kako su nekome Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj prihvatljiviji od Čedomira Jovanovića", kazao je predsednik gradskog odbora DS.

On je rekao i da za DS funkcija ministra policije nije najvažnija funkcija u državi: "Mislim da su najvažnije ekonomske funkcije, mesta ministara prosvete i zdravlja, odnosno oblasti gde možemo konkretno da doprinesemo boljem životu građana Srbije".

Ljajić: Za socijalnu pravdu

Lider Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić kaže da se ta partija nalazi na izbornoj listi Demokratske stranke jer jedino DS može da uvede Srbiju u Evropu.

U telefonskom razgovoru sa građanima, Ljajić je rekao da se, kao i SDP, i Demokratska stranka zalaže za društvo socijalne pravde, u kome će problem običnog čoveka biti na prvom mestu.

"Moramo da uspostavimo stabilnost i ja sam siguran da ćemo na ovim izborima imati najviše glasova u Sandžaku", kaže on.

"Moramo dovesti strane investicije u Novi Pazar jer je grad bez jednog dinara stranih investicija, dok je imao oko 300 miliona evra stranih investicija i tražeći razlog to je razvoj privatnog sektora", rekao je on.

Fevzija Murić, predsednik Stranke za Sandžak, koja se nalazi na listi Demokratske stranke, izjavio je da je 2006. godina u Sandžaku protekla u znaku haosa, korupcije i porasta kriminala i ocenio da je za to glavni krivac Vlada Srbije.

"Vlada je uvela prinudnu upravu u novopazarskoj opštini i time podržala korupciju na ovom prostoru. Slično ovoj vladi postupio je 1997. godine tadašnji šef države Slobodan Milošević, kada je takođe uveo prinudnu upravu", rekao je Murić na konferenciji za novinare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.