DRI:Nezakonite javne nabavke od 30 milijardi

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI:Nezakonite javne nabavke od 30 milijardi

Državna revizorska institucija podnela 29 prijava protiv 43 lica zbog zloupotreba u trošenju budžetskih sredstava u 2012. godini. Utvrđene nepravilnosti u budžetu od 13,1 i u javnim nabavkama od 31,5 milijardi dinara. Javna preduzeća "PTT Srbije" i "Emisiona tehnika" nisu uplatila u republički budžet deo dobiti u iznosu od milijardu dinara, navodi DRI.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Srbije Radoslav Sretenović najavio je da će ta institucija uskoro objaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imena odgovornih lica protiv kojih će podneti prijave zbog utvrđenih zloupotreba u trošenju budžetskih sredstava u 2012. godini.

U martu iduće godine DRI će, kako je istakao Radoslav Sretenović, objaviti prvu reviziju svrsishodnosti kojom će biti analizirana upotreba službenih automobila.

"Kontrolišemo da li se službeni automobili koriste u prave svrhe, kako se nabavljaju, održavaju, koliko goriva troše", rekao je Sretenović.

Državni revizori se pripremaju, kako je kazao Sretenović, da počnu i kontrolu finansiranja političkih stranaka, u delu koji se odnosi na novac koji dobijaju iz budžeta.

Do sada je DRI, na osnovu izvreštaja urađenih u 2013. godini, podnela 29 prijava protiv 43 odgovorna lica, od čega se 24 odnosi na pokretanje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, jedna prijava je za privredni prstup, a četiri su krivične prijave.

Inače, Državna revizorska institucija objavila je da javna preduzeća "PTT Srbije" i "Emisiona tehnika" u republički budžet nisu uplatila deo dobiti u ukupnom iznosu od milijardu dinara.

"Najveći deo tog iznosa odnosi se na PTT", rekao je Sretenović na predstavljanju izveštaja o reviziji koje je ta institucija uradila u 2013. godini.

Kontrolom trošenja budžetskih sredstava u 2012. godini DRI je utvrdila nepravilnosti u raspolaganju iznosom od 13,1 milijardu dinara.

Od toga se 6,3 milijarde dinara odnosi na pomoć policajcima koja je isplaćena mimo Zakona o policiji. Ta vrsta pomoći budžetskim korisnicima predviđena je Kolektivnim ugovorom i za njenu isplatu potrebno je odobrenje ministra finansija.

U javnim nabakama su utvrđene nepravilnosti u iznosu od 31,5 milijardi dinara. Bez spovođenja postupka zaključeni su ugovori o javnim nabavkama vrednosti 9,9 milijardi dinara, a nabavke koje nisu bile planirane bile su u iznosu od 15,4 milijarde dinara.

DRI je ove godine kontrolisala finansijske izveštaje 56 budžetskih korisnika i 10 sastavnih delova finansijskih izveštaja, čime je obuhvaćeno trošenje 2.311 milijardi dinara budžetskih sredstava.

U rashodima za plate i naknade zaposlenima utvrđene su nepravilnosti od 9,5 milijardi dinara.

Kontrolisani budžetski korisnici nisu uradili popis imovine i obaveza u iznosu od 18,5 milijardi dinara.

Državni revizor je rekao i da dva javna preduzeća nisu izvršila popis imovine u iznosu 829 miliona dinara, a da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje nije izvršio popis imovine u iznosu od 57,9 milijardi dinara.

Navodeći neke detalje o prihodima i primanjima, Sretenović je rekao da su Fond PIO i Klinički centar Vojvodine naplatili prihode u iznosu od 416,5 miliona dinara, suprotno zakonu, i iskazali kao sopstvene prihode, koristeći ga za stimulativnu isplatu plata.

Za penale zbog kašnjenja u povlačenju kredita međunarodnih finansijskih organizacija budžetski korisnici su prošle godine platili ukupno 584 miliona dinara.

Javni dug na kraju prošle godine po nalazu DRI iznosio je 18,2 milijarde evra, a prema podacima Uprave za javni dug bio je 17,6 milijardi evra. Na svim nivoima države javni dug bio je 61,33 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je fiskalnim pravilima ograničen na 45 odsto.

Janković: Nedomaćinsko postupanje sa javnim sredstvima

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je izveštaj DRI i ove godine pokazao da se nedomaćinski postupa sa javnim sredstvima.

"Srbija je zemlja u kojoj se novac za operaciju srca dece prikuplja SMS porukama, a istovremeno se nenamenski troše milijarde dinara budžetskih sredstava", rekao je Janković na konferenciji na kojoj je DRI predstavio rezulatat kontrole finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja 56 budžetskih korisnika tokom 2012. godine.

Kako je Zaštitnik građana ocenio, političke veze štite one koji nezakonito troše novac poreskih obveznika.

"Da nije tako, ko bi rizikovao da ide u zatvor", naglasio je Janković.

Prema njegovim rečima, male su šanse da će raspolaganje novcem budžeta uskoro biti odgovornije, jer je nedovoljno kontrolih organa.

Istakao je da državni organi sporo reaguju na preporuke kontrolnih organa čiji je posao da ukažu na nepravilnosti i daju preporuke, a ne da kažnjavaju za utvrđene zloupotrebe.

"Svaki dinar uložen u kontrolne organe stotstruko se vraća u korist građana", ukazao je Janković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nezakonito potrošeno 13,1 milijarda dinara

Izvor: Večernje novosti, 26.Dec.2013

IMALI su zakonsku obavezu da uplate u budžet Srbije deo ostvarene dobiti od milijardu dinara, ali PTT Srbija i „Emisiona tehnika“ to nisu učinili. Ovo je samo jedna u nizu nepravilnosti iz obimnog izveštaja koji je javnosti predstavila Državna revizorska institucija, o obavljenoj reviziji tokom...

Nastavak na Večernje novosti...

DRI: Nezakonite javne nabavke od 30 milijardi

Izvor: BKTV News, 27.Dec.2013, 13:52

Državna revizorska institucija podnela 29 prijava protiv 43 lica zbog zloupotreba u trošenju budžetskih sredstava u 2012. godini. Utvrđene nepravilnosti u budžetu od 13,1 i u javnim nabavkama od 31,5 milijardi dinara. Javna preduzeća “PTT Srbije” i “Emisiona tehnika” nisu uplatila u republički...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.