Izvor: Medijski istraživački centar, 09.Avg.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Krivične i prekršajne prijave u JKP Medijana

Direktor Javno komunalnog preduzeća Medijana iz Niša Dragan Radisavljević rekao je danas da je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih u tom preduzeću, kako bi se utvrdila odgovornost onih koji su omogućili utaju dizel goriva u tom preduzeću.
 'DRI se pridružila prijavi koju smo mi u JKP Medijana već podneli protiv određenog broja vozača jer smo utvrdili da su u prošloj godini prisvojili dizel gorivo iz kamiona preduzeća', rekao je Radisavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << />  On je precizirao da se krivična prijava DRI odnosi na odgovorna lica u preduzeću, a ne na rukovodioce i da se ne odnosi na Zakon o javnim nabavkama.
 'Što se tiče Zakona o javnim nabavkama ne radi se o krivičnim prijavama već o prekršajnim prijavama koje su daleko manjeg značaja od krivičnih', rekao je Radisavljević.
 DRI je u izveštaju o reviziji Medijane navela da je preduzeće u toku 2010. od više banaka uzelo kredite u ukupnom iznosu od 138 miliona 874 hiljade dinara, za koje nije sproveden postupak javne nabavke što je u suprotnosti za članom 20 tog zakona.
 'Naše mišljenje je bilo da ne treba da raspisujemo tendere za kredite jer se radi o subvencionisanim kreditima za likvidnost. Pošto su isti uslovi smatrali smo da je besmisleno da raspisujemo tender koji traje po dva meseca', rekao je Radisavljević.
 On je ipak rekao da troškovi banaka za kredite nisu isti ali da se radi 'o sitnim i beznačajnim' razlikama.
 Na osnovu revizije finansijskih izveštaja i poslovanja 'Medijane' 2010. godine, DRI je utvrdila da je u devet slučajeva javnih nabavki u ukupnom iznosu od osam miliona i 251.000 dinara ugovorena vrednost veća od vrednosti planirane godišnjim planom nabavki.
 'Jesmo prekoračili plan ali smo dobili od Uprave za javne nabavke mišljenje da naručilac može da prihvati ponudu koja je veća od procenjene vrednosti javnih nabavki  ako su budžetom predviđena sredstva u dovoljnom iznosu', rekao je direktor JKP Medijana.
 DRI je utvrdila i da je u 'Medijani' formalno imenovan interni revizor, ali se taj posao ne obavlja.
 'Jedino mi u državi imamo internog revizora i u toku je polaganje ispita internog revizora za poslove koje treba da radi i dobijanje sertifikata. Činjenica je taj revizor nije zbog svih tih razloga ažurno obavljao svoj posao', rekao je Radisavljević.
 Prema izveštaju DRI, u 'Medijani' su kao trošak tekućeg poslovanja pogrešno iskazani rashodi od 14 miliona 940 hiljada dinara, od čega sedam miliona 974 hiljade za kamatu po sudskom sporu, a šest miliona 966 hiljada za nepomenute rashode po osnovu glavnice duga.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.