DRAMATIČAN PRIZOR: Da li je ovo moguće? KIT okružen ljudima (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2023, 13:11

DRAMATIČAN PRIZOR: Da li je ovo moguće? KIT okružen ljudima (VIDEO)

Stravičan i neobičan prizor snimljen na obali Zapadne Australije

Ulješura koja je u subotu snimljena kako pliva među ljudima na plaži u Zapadnoj Australiji nasukala se na obalu i uginula. Službenici za divlje životinje nekoliko su dana pokušavali odvući starijeg kita, koji je bio povređen i imao opekotine od sunca, u dublje vode, ali bez uspeha.

Vlasti sada rade na uklanjanju lešine kita od 15 metara kako bi se smanjio rizik od pojave morskih pasa. Ulješura >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili spermokit, kako se prije nazivao, sisar je iz reda kitova te je najveći kit zuban na svijetu. Hrani se u dubokom moru i retko ga se može vidjeti blizu obale.

Zato su se nadležne vlasti zabrinule kada su saznale da je ulješura u subotu plivala tako blizu plaže.

- Odmah smo znali da nije u dobrom stanju - rekao je Mark Kugli, glasnogovornik državnog Odjela za bioraznolikost i očuvanje, a prenosi BBC.

Životinja teška 30 tona nakon susreta s kupačima vratila se u dublje vode, ali su stručnjaci za divlje životinje upozorili na opasnost od nasukavanja i da bi bilo kakva interakcija s ulješurom mogla biti opasna.

Kit se juče ponovno pojavio u blizini Rokingema, gde se nasukao. Vlasti su zatvorile plažu i pokušale spasiti golemu životinju. Spasioci su je špricali vodom kako bi je zaštitili od opekotina, ali na kraju je bila preslaba da se vrati u more. Umrla je jutros.

Pojedinačna nasukavanja kitova nisu neuobičajena u Australiji, naročito kad su životinje bolesne, zbog čega postanu dezorjentisane. Ulješure na tom području spadaju u ugrožene vrste. Njihov broj raste nakon što su ih u 19. i 20. veku skoro izlovili do istrebljenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.