DOBRA SARADNJA SA KUVAJTOM U OBLASTI ODBRANE

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRA SARADNJA SA KUVAJTOM U OBLASTI ODBRANE

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je danas u Beogradu očekivanje da će Srbija sa Kuvajtom potpisati uskoro ugovor o saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti da domaća odbrambena industrija na ekonomskom planu ostvari dobru saradnju kakav postoji na političkom planu.

"Ja mislim da su današnji odnosi na političkom nivou izuzetno stabilni i kvalitetni, a i da postoji puno kapaciteta koji mogu da se razviju u oblasti naše građevinske i odbrambene industrije," >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kazao je ministar Šutanovac za Tanjug.

Šutanovac je prethodno zajedno sa ambasadorom Kuvajta u Srbiji Favzi Abdulazizom Ahmad Al-Jasemom podigao u dvorištu ambasade te države zastavu kraljevine iz regiona Zaliva čime je počelo obeležavanje tri njena jubileja.

Kuvajt će tokom 2011. slaviti 50 godina od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, 20 godina od oslobođenja od iračke okupacije i pet godina kako je za emira države došao šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Šutanovac je podsetio da Kuvajt kao država i emir šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah veoma poštuju Srbiju sa kojom imaju veoma dobre odnose.

"Dovoljno je otići jednom u Kuvajt i videti najimpozantnije zgrade koje su zidali naši građevinari. Onda pomislite zbog čega to ne bi radili opet," primetio je Šutanovac.

Ministar je ukazao i da je jedno od najmoćnijih oružja koje koristi kuvajtska vojska tenk T-84 koji joj je pre više do dve decenije prodala bivša Jugoslavija.

"Mi želimo da taj tenk remontujemo, modernizujemo, što je takođe velika mogućnost za čitavu odbrambenu industriju ne samo Srbije, već i regiona i šire," istakao je ministar.

Ističući da srpska odbrambena industrija ima odličan kvalitet, ministar Šutanovac je kazao da u dva navrata kuvajtskim vojnim vlastima prezentiran tenk, i da su oni bili "izuzetno zadovoljni".

"Od 150 tenkova T-84 koliko su oni kupili od nas, 149 je u funkciji već 20 godina. Meni su generali koji vode tenkovsku brigadu rekli da su ti tenkovi najkvalitetnije takvo oružje koje su oni imali u svom sastavu, jer su izdržali razne napore... Napravićemo dogovore koji će imati komercijalnu osnovu, a očekujem da naša ponuda bude kvalitetnija nego bila čija druga," izneo je ministar.

Šutanovac je ukazao i da rad Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, karakterišu ozbiljno planiranje i realizacija planova.

"Mi smo 2007. napravili plan da se vratimo na nekadašnja tradicionalna tržišta sa našim oružanim snagama, sa Vojnom akademijom, Vojno medicinskom akademijom (VMA), ali i sa odbrambenom industrijom. Taj plan smo u potpunosti ispunili," istakao je ministar.

Šutanovac je kazao da sada postoje planovi za saradnju na planu vojnog školstva i zdravstva, obuke, treninga, zajedničkih forsiranja itd. i sa zemljama podsaharske Afrike.

"Verujemo da postoje puno mogućnosti i u Angoli, Gabonu, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongu, i to je projekat za sledeće četiri godine. Ukoliko budemo radili na način na koji smo radili projekte za severnu Afriku, ubeđen sam da ćemo uspeti," zaključio je ministar Šutanovac.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Kuvajt šansa za Srbiju

Izvor: B92, 26.Jan.2011

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da očekuje da će Srbija sa Kuvajtom potpisati uskoro ugovor o saradnji u oblasti odbrane...Ugovor će omogućiti da domaća odbrambena industrija na ekonomskom planu ostvari dobru saradnju kakav postoji na političkom planu, dodaje on. .."Ja mislim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.