Izvor: B92, 15.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC OD DPS-A TRAZI RAZUMEVANJE ZA MANDATARA IZ SNP-A

Demokratska opozicije Srbije trazi od Demokratske partije socijalista "razumevanje" za stav da mandatar Savezne vlade "mora da bude iz Socijalisticke narodne partije", rekao je u nedelju agenciji Beta jedan od lidera DOS-a Zoran Djindjic. On je potvrdio da ce otputovati u Podgoricu na razgovore sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem i predstavnicima Vlade Crne Gore. Prema Djindjicevim recima, DOS od DPS-a trazi "razumevanje", jer se sto pre mora formirati Savezna vlada, ciji ce premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti iz SNP-a, a zauzvrat nudi "da odmah posle formiranja republicke vlade (Srbije) u decembru krenemo u ozbiljne razgovore o prestrukturisanju savezne drzave".

U Podgorici ce se razgovarati o "sadasnjem stanju", kazao je Djindjic i dodao da je cilj razgovora da "ostanu kvalitetni politicki kontakti (izmedju DPS-a i DOS-a), nezavisno od dogovora o Saveznoj vladi". Prema njegovim recima, "zatecena" su tri principa - "mandatar treba da bude iz Crne Gore, na izborima je ucestvovala samo Socijalisticka narodna partija i premijer treba da bude iz te partije, a vladu treba formirati sto pre da bismo mogli da pocnemo da resavamo ekonomske teskoce". "Ta tri stava ne mozemo da menjamo, odnosno mozemo da politicki uticemo da to, kako god da bude, ne ugozi dodatno Jugoslaviju. Moj zadatak je da probam, ne na planu kombinacija oko sastava vlade, nego na osnovu politickih argumenata, da pridobijem politicko razumevanje", kazao je Djindjic.

On je, povodom spekulacija o formiranju "koncentracione" Savezne vlade, u koju bi usli predstavnici SNP-a, DPS-a, DOS-a i Socijalisticke partije Srbije, rekao da "to ne zvuci verovatno". "Otvoreni smo za razlicite dogovore, ali nije stvar da se pravi vlada kao politicki kompromis, nego kao efikasan organ sa tri zadatka - da odmah ukine sve preostale sankcije, da vrati nasu zemlju u medjunarodne finansijske institucije i da obezbedi distribuciju pomoci i finasijske podrske do krajnjih korisnika, bez zloupotreba i korupcije", rekao je Djindjic. On je kazao da "ne zna da li bi to mogla da obavi vlada sa cetiri stranke" i da li bi svet imao razumevanje za takvu "akrobaciju". Na pitanje ima li DOS garantije da SNP nece formirati vladu samo sa SPS-om, Djindjic je odvratio: "Neka formiraju, ako zele da upropaste zemlju". "Reakcija ljudi bila bi strasna. To bi znacio da manjina iz Crne Gore i iz Srbije uzimaju sudbinu Crne Gore i Srbije u svoje ruke", ocenio je lider Demokratske stranke. On je dodao da bi se u Saveznu vladu, sa mandatarom iz SNP-a, "uklopili" i strucnjaci koje predlaze G17 Plus.

Za ponedeljak u 18 sati zakazan je sastanak predstavnika SNP-a i DOS-a u Palati federacije sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.