DETALJNO RAZMATRANA SITUACIJA Putin i Micotakis razgovarali o Aja Sofiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2020, 21:41

"DETALJNO RAZMATRANA SITUACIJA" Putin i Micotakis razgovarali o Aja Sofiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Grčke Kirijakos Micotakis razgovarali su o situaciji sa Aja Sofijom i istakli izuzetan kulturni i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Detaljno je razmatrana situacija u vezi sa promenom statusa Aja Sofije u Istanbulu. Naglašen je izuzetan kulturni, istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta svetske baštine - navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera takođe su istakla značaj očuvanja hrama kao zajedničkog društvenog dobra, simbola mira i sloge, dodaje se u saopštenju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka osnivača savremene Turske, Kemala Ataturka, iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej.

Unesko i brojne zemlje širom sveta, kao i Ruska pravoslavna crkva, sa žaljenjem su reagovale na ovu odluku.

Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

Hram Svete Sofije, Aja Sofija, izgrađen je u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač, ušavši u grad, obavio molitvu u ovog bogomolji.

Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Detaljno je razmatrana situacija u vezi sa promenom statusa Aja Sofije"

Izvor: B92, 22.Jul.2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Grčke Kirijakos Micotakis razgovarali su o situaciji sa Aja Sofijom, prenosi Sputnjik...Oni su istakli izuzetan kulturni i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta, saopštila je pres-služba Kremlja..."Detaljno je razmatrana situacija u vezi sa promenom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.