DESETA SEDNICA ODBORA ZA KONTROLU SLUŽBI BEZBEDNOSTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 16:02

DESETA SEDNICA ODBORA ZA KONTROLU SLUŽBI BEZBEDNOSTI

Na sednici Odbor je razmatrao i usvojio redovni Izveštaj o radu Vojnoobaveštajne agencije.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti održao je, 20. jula 2023. godine, Desetu sednicu Odbora koja je bila zatvorena za javnost.

Članovi Odbora konstatovali su da Izveštaj Vojnoobaveštajne agencije na sveobuhvatan i celovit način pruža uvid u rad i ostvarene rezultate Vojnoobaveštajne agencije u izveštajnom periodu. Ocenjeno je da je

Vojnoobaveštajna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << agencija u izveštajnom periodu sve zadatke iz svoje nadležnosti vršila u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima, u interesu zaštite bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana.

Tokom diskusije, direktor Vojnoobaveštajne agencije pružio je članovima Odbora iscrpne odgovore na pitanja i pojašnjenja u vezi sa razmatranim izveštajem, kao i informacije o bezbednosnim dešavanjima na globalnom i regionalnom planu.

Članovi Odbora upoznati su sa aktivnostima međunarodnog faktora na Kosovu i Metohiji, a tom prilikom mr Igor Bečić, predsednik Odbora, naglasio je značaj nedavnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltemberga i naveo da očekuje u narednom periodu relaksaciju situacije na Kosovu i Metohiji i smirivanje tenzija, podsećajući da je prema Rezoluciji 1244 NATO odgovoran za bezbednost u južnoj srpskoj pokrajini.

Vojnoobaveštajna agencija je u izveštajnom periodu po oceni članova Odbora pravovremeno izveštavala o globalnim i regionalnim izazovima, rizicima i pretnjama i informisala nadležne korisnike o drugim pojavama značajnim za bezbednost Republike Srbije.

Članovi Odbora naglasili su značaj proširenja mreže vojnih izaslanstava Republike Srbije čime se podiže kvalitet i efikasnost informisanja korisnika, ali i aktivno doprinosi unapređenju bilateralne vojne, vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje sa drugim državama i njihovim oružanim snagama.

Takođe, prepoznajući značajnu ulogu koju imaju izaslanstva odbrane, članovi Odbora izrazili su jedinstven stav da se pruži puna podrška za otvaranje novih izaslanstva odbrane u skladu sa spoljnopolitičkim interesima Republike Srbije.

Odbor je pozitivno ocenio nastojanje Vojnoobaveštajne agencije da kontinuirano unapređuje bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim službama u veoma složenim globalnim i regionalnim uslovima, čime je omogućena efikasnija provera podataka i informacija, a što je doprinelo većoj pouzdanosti procena i jačanju poverenja i saradnje među agencijama.

Pozdravljena je međuagencijska saradnja, kao i saradnja Vojnoobaveštajne agencije sa drugim državnim organima.

Ovakav vid saradnje doprinosi blagovremenom otkrivanju rizika po bezbednost Republike Srbije i pravovremenom preduzimanju efikasnih mera na njihovom otklanjanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.