DESET KUĆA ZA POVRATNIKE U PRIZREN DO MAJA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DESET KUĆA ZA POVRATNIKE U PRIZREN DO MAJA

PRIZREN - U centru Prizrena danas je počeka izgradnja i obnova deset kuća za raseljene srpske porodice. Kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice najavilo je da će te kuća za Srbe povratnike u Prizrenu biti završene do maja.

Kosovski ministar za povratak Saša Rašić rekao je da izgradnju tih kuća finansira Vlada Velike Britanije sa 300.000 funti.

Rašić je istakao da se pri izgradnji kuća mora poštovati kulturno-istorijsko nasleđe, jer je reč o kućama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su građene specifičnim stilom u starom istorijskom jezgru Prizrena.

Prema njegovim rečima, pored gradnje tih kuća projekat predviđa i rekonstrukciju oštećenih kuća i oslobađanje uzurpiranih objekata u koje bi trebalo da se vrati još deset raseljenih srpskih porodica.

Rašić je najavio i novi projekat za povratak raseljenih koji treba da bude realizovan sa Evropskim komisijom i u koji treba da bude uloženo oko šest miliona evra.

Ana Džekson, otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u Prištini, rekla je da je britanska vlada u poslednjih nekoliko godina za povratak raseljenih na Kosovo dala više od dva miliona funti.

- Mi i dalje razmatramo mogućnosti da podržavamo projekte povratka raseljenih - rekla je ona i zahvalila porodicama koje se vraćaju na Kosovo.

Predstavnik povratnika Dragan Stefanović, čija kuća je u izgradnji, rekao je da se ona gradi na temeljima porodične kuće jer su Stefanovići u Prizrenu živeli vekovima.

- Od 1999. godine živimo u Sremčici i svi jedva čekamo da se kuća završi i da se vratimo na svoje obnovljeno ognjište - rekao je Dragan Stefanović.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuće za povratnike u Prizrenu

Izvor: B92, 26.Jan.2011

Prizren -- U Prizrenu počela obnova deset kuća čiji su vlasnici Srbi, porušenih i zapaljenih nakon sukoba na Kosovu... Britanska vlada je izdvojila 400 000, a vlasti u Prištini 100 000 evra za obnovu deset srpskih kuća u Prizrenu. Obnova je počela u širem centru grada, poznatijem kao Šadrvan...Dragan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.