Izvor: B92, 13.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEL PONTE: DO KRAJA GODINE OPTUZNICA PROTIV PRIPADNIKA OVK

Brisel -- Glavni tuzilac Haskog suda Karla del Ponte izjavila je belgijskom listu "Soar" da vodi tri istrage protiv bivsih pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova i da "iako su te istrage veoma teske, ima jaku nadu" da ce do kraja godine podici optuznicu za ratne zlocine.

Delponteova je objasnila da su te istrage o zlocinima pripadnika OVK "i dalje teske, iako se saradnja s Beogradom poboljsala... ali jedino oko tih predmeta". "Nasuprot tome, dok je saradnja s Beogradom o tom dosijeu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobra, sasvim je drugacije kad je u pitanju medjunarodna zajednica", rekla je ona. "Nemam pristupa vojnim arhivama, a znam da se vise optuzenih, medju kojima i general Mladic, nalaze pod zastitom armije.

Osim toga SRJ priprema i zakon koji treba da omoguci saradnju s Haskim sudom... Teorijski, jer sam ja bila u prilici da proucim nacrt tog zakona", kaze Karla del Ponte. "Utvrdila sam", dodala je ona, "da ce taj zakon saradnju uciniti tezom, jer ce svi nasi zahtevi ici na odobravanje savezne vlasti. To znaci i kraj direktne saradnje sa Srbijom. Zato smo, poluzvanicno, preneli nase nezadovoljstvo saveznim vlastima". Glavni tuzilac Haskog suda je rekla i da bi, ako to zatrazi Slobodan Milosevic, na njegovom sudjenju mogli da se pojave i neki sadasnji ili bivsi sefovi drzava i vlada, kao Zak Sirak i Bil Klinton. "Zasto da ne ako bi to bilo u interesu sudjenja? Ali takva odluka je u nadleznosti sudija. Sve zavisi od razloga koje bi on naveo", rekla je ona. Ona je naznacila da vise nece biti dopuna sada jedinstvene optuznice protiv Milosevica za Bosnu, Hrvatsku i Kosovo, dodavsi da "imajuci u vidu nadleznost Suda, ne izgleda mi da ce doci i do optuzbe za genocid i za Hrvatsku". Na pitanje da li je sa nekima "od dvadesetak lica koja su nekad bila bliska Milosevicu", a koja su mozda takodje na spisku optuzenih, a pojavice se kao svedoci, "doslo do nagodbe u stilu - ako saradjujes bice ti smanjena kazna", Del Ponte kaze da "zasad nema dogovora, u pravom smislu reci".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.