Izvor: B92, 09.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEKLARACIJA EU O UKIDANJU SANKCIJA

Evropska unija je u ponedeljak, na sastanku ministara inostranih poslova u Luksemburgu, ukinula naftni embargo i zabranu vazdusnog saobracaja sa SRJ, prenosi Beta. Tekst Deklaracije Saveta za opsta pitanja EU glasi: "Evropska unija pozdravlja izbor (Vojislava) Kostunice za predsednika SRJ. Glasajuci za njega, narod je izabrao demokratiju i Evropu. Kao rezultat toga, a u skladu sa njegovim porukama narodu (SRJ) uoci izbora, Savet je radikalno razmotrio politiku EU prema SRJ. Doneo je sledece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke.

1. Sankcije

Unija je odlucila da ukine sve sankcije uvedene protiv SRJ od 1998. godine, sa izuzetkom odredbi koje se odnose na (bivseg predsednika SRJ Slobodana) Milosevica i one koji su sa njim povezani. Odluke da se smesta ukinu naftni embargo i zabrana letova su usvojene.

2. Ekonomska i finansijska saradnja

Savet je odlucio da dozvoli da SRJ koristi CARDS program. Aktivnosti Evropske agencije za obnovu bice prosirene na SRJ. Unija ce zadrzati i prosiriti svoje programe humanitarne pomoci ranjivom stanovnistvu u SRJ, narocito raseljenim osobama i izbeglicama iz bivse Jugoslavije. Evropska unija potvrdjuje svoju odlucnost da pruzi aktivni doprinos ponovnom uspostavljanju plovidbe Dunavom i da ucestvuje u studijama o izvodljivosti obnove i modernizacije infrastrukture SRJ na regionalnoj osnovi. Ministri finansija EU ce prouciti, tokom konsultacija sa medjunarodnim finansijskim institucijama, uslove za integraciju SRJ u medjunarodnu finansijsku zajednicu, sto je pre moguce. Savet je zatrazio od Evropske komisije i Svetske banke da, pod okriljem Upravnog odbora za Balkan, budu zajedno odgovorni za procenu potreba i koordinaciju ekonomske i finansijske pomoci SRJ.

3. Blizi odnosi sa Evropskom unijom

Savet je, takodje, odlucio da predlozi SRJ da ucestvuje u procesu stabilizacije i pridruzivanja, koji je pokrenut na zasedanju Evropskog saveta u Kelnu. Shodno tome, Savet poziva SRJ na brzo formiranje "Zajednicke radne grupe EU-SRJ" radi proucavanja nacina za napredovanje ka sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju. Savet je pozvao Komisiju da mu podnese svoje predloge o prosirenju beneficija asimetricnih preferencijala Zajednice, usvojenih 18. septembra, na SRJ. ...

Sprovodjenjem svih ovih mera bez odlaganja, Evropska unija namerava da doprinese uspostavljanju demokratije i vladavine zakona u SRJ, uspehu velikih politickih, ekonomskih i drustvenih reformi koje ona ce sprovesti, kao i njenom otvaranju prema Evropi. Puno ucesce SRJ u Paktu za stabilnost jugoistocne Evrope bice od pomoci u ovoj stvari. Savet je pozvao koordinatora Pakta za stabilnost da, u svojstvu specijalnog izaslanika Evropske unije, u tom cilju, sto je pre moguce podnese, svoje predloge. Svaka od petnaest drzava clanica EU izrazava svoju zelju da ponovo uspostavi ili normalizuje diplomatske odnose sa SRJ, sto je pre moguce. Evropska unija se, takodje, nada da ce SRJ zapoceti proces pomirenja sa svojim susedima i ponovo uspostaviti odnose poverenja i saradnje. Evropska unija ce, u skladu sa svojim mogucnostima, pomoci da se ti ciljevi ostvare. U skladu s tim, predsednik SRJ bice pozvan na samit u Zagrebu (24. novembra 2000.).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.