DANAS TUGUJE SRBIJA I CELO SRPSTVO Stigla zvanična izjava saučešća predsednika Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2020, 15:11

"DANAS TUGUJE SRBIJA I CELO SRPSTVO" Stigla zvanična izjava saučešća predsednika Srbije

Predsednik Srbije izjavio saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

-U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja - napisao je predsednik Srbije.

-Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo. Samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri - stoji u poruci predsednika Srbije.

-Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda. Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu - napisao je Vučić i za kraj poručio:

-Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje.

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

Patrijarh srpski Irinej (po rođenju Miroslav Gavrilović; Vidova kod Čačka, 28. 8. 1930) je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški. Njegova puna titula glasi: "Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej".

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dana 22. 1. 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Makron izrazio najdublje saosećanje povodom smrti patrijarha Irineja

Izvor: Blic, 20.Nov.2020

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavio saučešće srpskom narodu i predsedniku lično povodom smrti partijarha srpskog Irineja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.