DAČIĆ: Seče knezova neće biti!

Izvor: Kurir, 09.Jul.2013, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Seče knezova neće biti!

Premijer nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka. Još nismo stigli u fazu da o tome razgovaramo, ali defenitivno se nećemo svađati, dodao je on

VALJEVO - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nije danas isključio mogućnost "rotacije nekih ministarstava SPS i SNS", iako, kako je naglasio, o tome još nije razgovarano.

"Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kaolicionog sporazuma", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja nove fabrike "Gorenja" u Valjevu.

Dačić je rekao da se na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji govorilo o ciljevima koje vlada treba da ostvari posle rekonstruisanja, i objasnio da će upravo ti ciljevi biti tema tokom ove sedmice. Glavni ciljevi u budućem radu vlade biće, prema njegovim rečima, ubrzanje pregovora o članstvu u EU i samo članstvo Srbije, kao i borba protiv nezaposlenosti.

Naredne nedelje stranački organi će predložiti personalne promene, a poslednje nedelje jula o tome će biti razgovora u vladi i parlamentu.

On je poručio da neće biti "seče knezova" i nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka koje čine koaliciju. "Još nismo stigli u fazu da o tome razgovaramo, ali defenitivno se nećemo svađati", rekao je premijer.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da o rekonstrukciji vlade sada razgovara s partnerima u Vladi Srbije, ne iznoseći više detalja. "Ja o tome pričam s mojim partnerima i kada se s njima budemo dogovorili obavestićemo medije", rekao je Dinkić novinarima nakon otvaranja druge fabrike rashladnih uređaja kompanije Gorenje u Valjevu.

Upitan da li je tačno da će Srbija povući ekonomske diplomate, Dinkić je odgovorio da to pitanje nije u nadležnosti Ministarstva finansija već da je to pitanje za ministra Rasima Ljajića.

Nismo razgovarali o tome ko će biti glavni pregovarač

Dačić je izjavio da još nije bilo razgovora o tome ko će biti glavni pregovarač Srbije u razgovorima sa EU. Premijer je novinarima u Valjevu rekao da će 17. jula u Beograd doći komesar za proširenje EU Štefan File sa tehničkim timom kako bi razgovarao o organizacionoj pripremi pregovora Srbije za članstvo u EU.

On je rekao da je današnji dolazak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beograd, sa kojom će se sastati popodne, dogovoren još ranije kada su se saglasili da posle 28. juna, kada su pregovori otvoreni, sve razgovore treba ubrzati. Premijer je podvukao da dolazak Ešton u Beograd nema veze sa jučerašnjim razgovorima u Briselu.

Sledeći cilj vlade smanjenje nezaposlenosti

Vlada Srbije ostvarila je svoj prvi cilj i otvorila pregovore za članstvo zemlje u Evropskoj uniji a naredni cilj je smanjenje nezaposlenosti, izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da je spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom u usponu a da je nosilac te razmene upravo "Gorenje". "U krizi se najbolje vidi šta je najbolji odgovor na krizu. To su nova radna mesta i nove investicije. Herojsko delo je svako novo otvoreno radno mesto, sada kada svi predviđaju kataklizmu", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je u Srbiji teška situacija kada je reč o odnosu zaposlenih i onih koji su izdržavani i naveo da se nezaposlenima moraju dodati penzioneri, oni koji primaju socijalna davanja, ali i oni koji ne rade u proizvodnji.

"To znači da je mali broj onih koji u Srbiji rade i taj sistem je nemoguće da opstane", istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, broj nezaposlenih iznosi oko 25 odsto i mora da se smanji a među mladima je taj broj mnogo veći - iznosi između 40 i 50 odsto. "U narednom periodu moramo da napravimo plan kako ćemo povećati zaposlenost a smanjiti nezaposlenost", rekao je Dačić, istakavši da je to nemoguće bez stranih investicija koje iziskuju dobru investicionu klimu, harmonizaciju s evropskim zakonima, borbu protiv korupcije i kriminala.

Dačić je istakao da "Gorenje" više nije samo slovenačka firma već i srpska, i da je zato u interesu Srbije da ona dobro radi. Prema njegovim rečima, "Gorenje" je danas sedma firma u Srbiji a "Fijat" je prvi najveći izvoznik. On je rukovodstvu fabrike poželeo da se uskoro popnu na toj lestvici, da što pre dostignu "Fijat".

Premijer je dodao da je vlada zadovoljna takvim investicijama koje, pored toga što zapošljavaju radnike, podižu ugled Srbije u svetu. "Iskoristimo ovaj istorijski momenat i učinimo da početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji bude preokret za Srbiju, učinimo sve da se razvijamo jer bez toga ne možemo uspešno da branimo zemlju", poručio je Dačić. "Želim građanima da imaju čime da napune ove frižidere koje pravi 'Gorenje'. Onda će zadovoljstvo biti potpuno", rekao je Dačić.

On je izjavio da je "veliki uspeh kada se otvori fabrika kao što je 'Gorenje' koja zapošljava više od hiljadu radnika, iako je danas moderno da onaj ko kupi fabriku odmah otpusti zaposlene".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.