DA LI JE ŠILJA PAS? Najčešće guglovana pitanja o psima u 2016. godini

Izvor: Blic, 15.Feb.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI JE ŠILJA PAS? Najčešće guglovana pitanja o psima u 2016. godini

Stručnjaci upozoravaju da zbog gugla imamo slabiju memoriju i baratamo znatno manjom količinom informacija nego pre nekoliko decenija, ali nema čoveka koji bar nekoliko puta tokom dana ponešto ne upita najpoznatiji internet pretraživač na svetu.

Vlasnici i ljubitelji pasa, pogađate, uvek imaju neko pitanje o zdravlju svog ljubimca, njegovom ponašanju, navikama… Gugl sastavio top listu s najčešće postavljanim pitanjima u vezi sa psima u 2016. godini. Evo šta smo pitali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gugl i koji su odgovori :

Koliko dugo su kuje trudne? I pre nego što završite ovu rečenicu, izaći će odgovor na ovo najčešće pitanje – 58 do 68 dana.

Da li je Šilja pas? Poznati i jedan od najomiljenijih Diznijevih likova – luckasti Šilja, mnogima je i dalje enigma. Odgovor je – DA, Šilja jeste pas.

Zašto me pas liže? Odgovor na ovo često postavljano pitanje možete pronaći i na sajtu magazina "Pas".

Kako možemo da znamo koliko je pas star? Naravno, najsigurniji način je da posetite veterinara, ali mnogo o psećim godinama možemo saznati i gledanjem u zube. Gugl kaže da štencima, baš kao i maloj deci, u ranom uzrastu rastu i ispadaju mlečni zubi, a kod starijih pasa na osnovu boje, broja zuba i kamenca možemo odokativno utvrditi starost, piše MAGAZIN PAS

Šta se dešava ako pas pojede čokoladu? I vrapci na grani znaju da čokoladu nikada ne bismo trebali davati psu. Međutim, mnogima se dogodi da pas „ukrade“ čokoladicu i smaže je u sekundi. Što je čokolada crnja, to je opasnija. Naime, psi nikako ne podnose kofein, pa ako pojedu čokoladu može se dogoditi da im naglo skoči broj otkucaja srca, mogu povraćati, dobiti dijareju, napade pa čak može doći i do smrti. Ako pas slučajno pojede čokoladicu, odmah ga odvedite kod veterinara.

Kako da se otarasim neprijatnog mirisa dlake mog psa? Redovno kupanje najbolji je lek, ali ako vaš pas ima prirodno jak miris tela, stručnjaci kažu da postoji i „narodni lek“, koji možete napraviti kod kuće – četvrtina šolje hidrogen peroksida od 3%, četvrtina šolje sode bikarbone, kašika blagog deterdženta za sudove i počnite da trljate! – kaže gugl.

Kako da sprečim psa da laje? Njihov lavež najbolji je alarm, ali ponekad nam je potrebno samo malo mira i tišine. Tada se obraćamo guglu. Nikako ne bi trebalo vikati na psa. Ako laje jer je nekoga video kroz prozor, skrenite mu pažnju, udaljite od prozora ili mu zaklonite vidik. Igrajte se s njim, izvedite ga u šetnju… umoran pas je srećan pas i neće lajati.

Da li na svoju ruku smem da namažem psa kremom koja sadrži antibiotik neosporin? Najčešće, kada dođe do posekotine ili ranice na koži, vlasnici mažu ovu kremu kako bi dezinfikovali ranu i pomogli tako da brže zaraste. Međutim, sve što stavite na kožu psa on će verovatno polizati pa onda krema i nema efekta. Najbolji savet je da nikada ne koristite lekove i kreme na svoju ruku, već psa odvedite kod veterinara.

Kako da se rešim buva? Najpre, tu je kupanje preparatima protiv buva (specijalni šamponi i kupke), kao i tablete ili spot-on preparati koji se nanose na kožu. I buve će nestati 🙂

Koja je doza leka protiv alergija? Najčešći lek koji se prepisuje psima za alergiju je benadryl, ali kao što smo rekli, nikada ga ne dajte na svoju ruku. Veterinar će prepisati dozu. Ipak, gugl pomaže i navodi da je standardna doza jedan miligram na pola kilograma težine psa. Za malene pse tableta se deli na polovine i četvrtine, u skladu s računicom, piše MAGAZIN PAS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.