Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cveće buja zaliveno ljubavlju

Cveće buja zaliveno ljubavlju

LESKOVAC - Kad se podigne pogled sa izrovanih i neokrpljenih leskovačkih ulica i trotoara do balkona i prozora privatnih kuća i stanova, naiđe se na obilje raznovrsnog cveća. Za taj kontrast zaslužne su Leskovčanke, koje prema proračunima profesionalnih cvećara tokom proleća ostave stotinak hiljada evra na nekoliko cvetnih gradskih pijaca.

Zbog toga opštinska komisija za dodelu zahvalnica i priznanja za najuređeniji vrt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i balkon ima pune ruke posla. Ovogodišnje priznanje pripalo je Smilji Tončić iz Ulice Mileta Ćalovića, čiji balkoni godinama izazivaju divljenje prolaznika, ali i zavist konkurencije.

Nabrojnije cveće su viseće muškatle u svim bojama, ali tu su i retke biljke poput bogunvileje, zatim rosalija, dracen bendžamin, lantan, rododrenon, oleandar, perni, jasmin, kineska urma i još mnoštvo drugog egzotičnog cveća, a u centru bašte raskrilo se stablo banane, jedino u Leskovcu.

Za lepo cveće, kaže Smilja, potrebna je velika ljubav, ali je pored ljubavi važno i znanje.

- Cveću se posvećujem najmanje četiri sata dnevno. Ustajem u pet i zalivam ga, prehranjujem i odstranjujem precvale latice nekoliko sati. Domaćice greše što tokom vrelih dana cveće zalivaju uveče jer hladna voda preko vruće zemlje prži koren biljke. Temperatura zemlje i vode izjednači se tek ujutru. Osim toga, ja ne verujem u moć hemijskih sredstava za prehranu i ubrzano cvatanje. Koristim stari oprobani recept sa koprivom. Kilogram sveže koprive zalijem sa 10 litara vode. Nakon 24 časa procedim i time tretiram koren, stablo i cvet - objašnjava Smilja.

Zemlja bogata neophodnim mineralima takođe je preduslov uspeha u odgajanju cveća. Smilja je i za to pronašla jednostavan i jeftin recept. - Najbolja je ona zemlja ispod šumskog drveća. Samo treba otići do Pašine česme i zagrepsti po površini - priča dok rukom nežno gladi krupne crvene cvetove lantane. - Nikada ne bih mogla da budem trgovac cveća jer mi je žao da odstranim bilo koju saksiju - dodaje.

Proizvodnja cveća u leskovačkom kraju postala je poslednjih godina unosan biznis, a cveće iz ovdašnjih staklenika ne krasi samo domaće, već i vrtove u zemljama u okruženju, ali i Beli dvor prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

M. Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.