Čudesna moć regeneracije jetre

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna moć regeneracije jetre

Naučnici u Diseldorfu, zapanjeni sposobnostima jetre da se regeneriše, pokrenuli su istraživački projekat "Virtuelna jetra" i putem računarskih simulacija proučavaju mogućnosti njene regeneracije.

Bez jetre se ne može živeti, ona je neprevazidjena prirodna laboratorija, a njena glavna osobina je čudesna moć regeneracije, istakli su nemački naučnici koji proučavaju taj organ.

Čak i kada su uklonili dve trećine obolelog režnja jetre, ona je uspela >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kompletno da se regeneriše za samo jednu do dve sedmice, a kada je bolešću pogodjen jedan odredjeni tip ćelija jetre, one se regenerišu jednostavnom deobom.

Kada su pogodjeni različiti tipovi tkiva jetre, onda organ aktivira takozvana odeljenja sa matičnim ćelijama i dešava se da se od tih matičnih ćelija formira novo zdravo tkivo.

Čak i kada se lekovi i alkohol uzimaju u preteranim količinama, laboratorija je u stanju da je veoma brzo očisti od otrova. Takozvana masna jetra, koja nastaje kada se na primer uveče popije previše vina i kada se lipidi skladište u ćelijama - prolazi za par dana.

Naravno da i jetra ima svoje granice - "da li će se jetra hroničnog alkoholičara

regenerisati, to je stvar sreće. To može da se desi posle mnogo godina apstinencije, a može i uopšte da se ne desi", kaže profesor Diter Hojzinger sa Univerzitetske klinike u Diseldorfu.

Na osnovu istorije bolesti pacijenta naučnici mogu da konstruišu grafikone i potom daju prognoze o daljem toku bolesti.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Naučnici utvrdili čudesnu moć regeneracije jetre

Izvor: SrbijaNet.rs, 28.Jun.2010

Bez jetre se ne može živeti, ona je neprevazidjena prirodna laboratorija, a njena glavna osobina je čudesna moć regeneracije, istakli su nemački naučnici koji proučavaju taj organ. Naučnici u Diseldorfu, zapanjeni sposobnostima jetre da se regeneriše, pokrenuli su istraživački projekat...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.