Crveno meso povećava rizik od moždanog udara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveno meso povećava rizik od moždanog udara

VAŠINGTON -

Više crvenog mesa u ishrani povećava rizik od moždanog udara, dok živina taj rizik smanjuje, pokazale su nove studije američkih naučnika.

Studija, koju prenosi Rojters, prikupila je podatke dva masivna posmatranja 130.000 muškaraca i žena srednjih i poznijih godina.

Učesnici u istraživanju su podeljeni na osnovi odnosa unosa crvenog mesa, živine, ribe, mlečnih proizvoda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugih svakodnevnih izvora proteina.

Za oko 20 godina koliko su posmatrani blizu 1.400 muškaraca i preko 2.600 imalo je moždani udar.

Muškarci koji jedu preko dve porcije crvenog mesa dnevno imaju 28 procenata veću šansu da dobiju moždani udar od onih koji dnevno pojedu oko trećinu porcije, što je minimalan unos.

Žene čiji je dnevni unos crvenog mesa dve porcije suočavaju se sa 19 procenata većim rizikom od onih čiji je dnevni unos u proseku svega pola porcije.

Zamena jedne porcije crvenog mesa porcijom živine ovaj rizik smanjuje za 27 procenata, porcijom koštunjavog voća ili ribe za 19 procenata, dok zamena porcijom mlečnih proizvoda rizik umanjuje 10-11 procenata.

Istraživači nisu dokazali da govedina utiče na povećanje rizika od moždanog udara, ali autori studije smatraju da masti i gvožđe iz crvenog mesa igraju ulogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.