Crnogorsko more je skoro najgore!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorsko more je skoro najgore!

Crnogorci nemaju previše razloga za diku i ponos, barem kad je reč o rezultatima američkog Konzervejšen internešenela, po kome je njihovo more zauzelo ne tako laskavo 129. mesto od ukupno 171 zemlje.

Američko istraživanje: Crnogorsko more zauzelo 129. mesto od ukupno 171 zemlje  

Ovo globalno naučno istraživanje sprovedeno je tako što su u obzir uzete vode koje se protežu od obale zemlje, pa sve do 370 km od kopna i pokazalo je da Jadransko more, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje zapljuskuje obalu Crne Gore, i nije tako čisto.

 

Najzdravija mora

1. Sejšeli

2. Nemačka

3. Ostrvo Jarvis

4. Estonija

5. Holandija   Ovako je u regionu

18. Slovenija

64. Hrvatska

69 Grčka

87. Albanija

94. Turska

129. Crna Gora

136. Bugarska

- Pored čistoće mora, ljudskog faktora, koji utiče na zdravlje, higijenu i sigurnost, meren je i stepen zagađenja vode viškom hemikalija, patogenima i smećem. Ocenjena je bioraznolikost, kvalitet života u priobalju, merene su količine hrane koje se eksploatišu i njihova održivost, stepen zaštite priobalja i očuvanje prirodnog staništa, kao i mogućnost ribarenja - navedeno je u istraživanju, u koje su uključeni i doživljaji mesta turista, kao i njihov broj.

 

Ocenjeno je da Sejšeli i Nemačka imaju najzdravija mora na svetu, Slovenija je visoko kotirana na 18. mestu, Hrvatska na 64, Grčka na 69, Albanija na 87, Turska na 94, a Bugarska na 136. poziciji.

 

Najlošije naseljena teritorija je Sijera Leone, čije je more proglašeno za najnezdravije.

 

Šta je EEZ?

Ocenjivanje je izvršeno tako što je svako more moglo da dobije ukupnu ocenu od 0 do 100 bodova, pojedinačno za svaku od 10 kategorija koje su uzimane u obzir. Zemlje sa veoma dugom obalom na pojedinim delovima su različito kotirane, a 370 kilometara vode koja je valorizovana predstavlja ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ). Kao takvo, to područje predstavlja izvor hrane, prirodnih resursa, rekreacije i drugih pogodnosti za stanovnike koji uz nju žive.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.