Crnogorski spasioci krenuli put Turske

Izvor: VOA, 08.Feb.2023, 00:10

Crnogorski spasioci krenuli put Turske

Crnogorski spasioci, koji će Turskoj pomagati u otklanjanju poslijedica razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, otputovali su u Istanbul u utorak uveče. Milan Radović, vođa Tima za traganje i spašavanje iz ruševina u Turskoj izjavio je da zna da će svi spasioci pružiti svoj maksimum u pružanju pomoći, te da će se nakon sedam dana vratiti kući svojim porodicama. Odluku o upućivanju spasilaca u utorak je donijela Vlada Crne Gore i u skladu sa njom je sa podgoričkog aerodromaoptutovalo njih ukupno dvadeset troje. Crnogorska vlada je saopštila da joj je Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i Ujedinjenih nacija, radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio tu državu. U Informaciji se navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremilo tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je ponosan kako su se spasioci brzo organizovali i iskazali spremnost da pomognu građanima Turske. "Kompletna Crna Gora je stala uz Tursku i turski narod i pokazali su da su kada je najteže oni tu da prvi pomognu”, naveo je Adžić. On je naglasio da su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave policije, obučeni za posebne namjene, spremni da odu u Tursku ukoliko bude bilo potrebe - kao i da su u pripravnosti i pripadnici Vojske Crne Gore. “Dragi članovi tima niko od nas ne sumnja u vašu hrabrost, ali molim vas da mislite na svoju bezbjednost. Ljudi koji ostaju ovdje da vas čekaju nemaju nikog bližeg od vas i ničiji život im nije vrjedniji nego vaš. Budite murdri, pazite se, vjerujem da ćete Crnu Goru predstaviti na pravi način i da ćemo biti ponosni", kazao je Adžić. Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan, naveo je da je Crna Gora odmah priskočila u pomoć. "Telefon ambasade ne prestaje da zvoni. Idete kao crnogorski junaci, a vratićete se i kao crnogorski i kao turski junaci. Sva pomoć koju je CG narod do sada pokazao to je naša utjeha. Sa svih strana pristigla je pomoć i sjutra ćemo je poslati u Tursku. Koristim priliku da se zahvalim CG narodu", kazao je ambasador Turske. Spasilačke ekipe i pomoć iz desetina zemalja pristižu u Tursku i Siriju, dok spasioci pokušavaju da na hladnoći - nekada i golim rukama - pretraže ruševine zgrada sravnjenih sa zemljom u snažnom zemljotresu. Broj žrtava premašio je 7.800 i očekuje se da će nastaviti da raste.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Turskoj stiže crnogorska pomoć

Izvor: VOA, 08.Feb.2023

Crnogorski spasioci, koji će Turskoj pomagati u otklanjanju poslijedica razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, otputovali su u Istanbul u utorak uveče. Odluku o upućivanju spasilaca u utorak je donijela Vlada Crne Gore i u skladu sa njom je sa podgoričkog aerodromaoptutovalo njih ukupno...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.