Medojević: Novocrnogorski jezik je budalaština

Izvor: Blic, 21.Avg.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medojević: Novocrnogorski jezik je budalaština

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optimista je u pogledu konačnog dogovora o ravnopravnosti crnogorskog i srpskog jezika i očekuje da narednih dana budu nastavljeni razgovori opozicije sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem.

Prema njegovom mišljenju, napravljen je veliki progres, jer je političkim sporazumom definisana ravnopravnost crnogorskog i srpskog jezika. Konačno je, kaže on, opozicija jedinstvenim nastupom uticala da se premijer uključi u rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog problema.

On smatra da je sada potrebno samo malo više međusobnog povjerenja i političke hrabrosti da se u tehničkim rešenjima u vezi provođenja političkog sporazuma dođe do modela koji neće diskriminisati one koji govore crnogorskim niti one koji govore srpskim jezikom.

"Istina je da je Ustav propisao da je crnogorski jezik službeni. Ni Ustav, niti mi koji smo ga usvajali nismo mogli predvideti da će se napraviti takva budalaština sa kodifikacijom nekog sasvim nepoznatog i novog crnogorskog jezika koji sada služi za pravljenje viceva u regionu", konstatovao je predsjednik Pokreta za promene.

On je optužio protagoniste te, kako je rekao, vrste novocrnogorskog govora koji se nikada nije govorio u Crnoj Gori, sa novim slovima i sa arhaičnom, tragičnom abecedom i azbukom i gramatikom da su udarili snažan šamar crnogorskom nacionalnom identitetu i naporima da se crnogorska nacija konstituiše na savremenim evropskim i civilizacijskim standardima.

"Moramo da nalazimo rešenje u veoma komplikovanoj situaciji koji su izazvali crnogorski šovinistički krugovi želeći da naprave neki novi jezik koji se ne govori u Crnoj Gori. Mislim da je ta situacija sada apsurdna i za mnoge dobronamerne ljude u DPS-u, koji ne žele da se pravi nasilje nad jezikom, istorijom i tradicijom, koji jesu Crnogorci i govore crnogorskim jezikom, ali ne ovim koji je izmislio Ranko Krivokapić i ljudi oko njega", istakao je Medojević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medojević: Novocrnogorski jezik je budalaština

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Avg.2011

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optimista je u pogledu konačnog dogovora o ravnopravnosti crnogorskog i srpskog jezika i očekuje da narednih dana budu nastavljeni razgovori opozicije sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem. Prema njegovom mišljenju, napravljen je veliki progres,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

“Novocrnogorski jezik je budalaština“

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2011

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević optimista je u pogledu konačnog dogovora o ravnopravnosti crnogorskog i srpskog jezika i očekuje da narednih dana budu nastavljeni razgovori opozicije sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem...Prema njegovom mišljenju, napravljen je veliki progres, jer...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.