Crnogorski jezik predmet u školama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski jezik predmet u školama

PODGORICA -

Savet za opšte obrazovanje Crne Gore jednoglasno je usvojio promenu naziva nastavnog predmeta iz maternjeg u crnogorski jezik.

Komisija, koja je pripremila izmene u postojećem nastavnom planu, predložila je Savetu za nacionalno obrazovanje da usvoji tu promenu naziva nastavnog predmeta ali, kako je preneo Radio Antena M još se ne zna kada će deca u školi učiti crnogorski jezik, jer za njega nema udžbenika.

"Dok se ne usvoje predati programi i dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se ne urade udžbenici, nema primene. Nadam se da će to stići za narednu školsku godinu", kazao je predsednik Saveta za opšte obrazovanje Radovan Damjanović.

Nada Simeunović, članica komisije koja je pripremala izmene, kazala je da bi se u okviru uvedenog nastavnog predmeta izučavao crnogorski jezik i osobine njemu srodnih jezika koji su u Crnoj Gori u službenoj upotrebi - srpski, bosanski i hrvatski.

"To, između ostalog, podrazumijeva uočavanje njihovih sličnosti, kao i razlika, u jeziku svakodnevne komunikacije, ali i kroz pisano stvaralaštvo", rekla je ona.

Time se, dodala je Simeunović, svim učenicima omogućava izučavanje crnogorskog kao službenog jezika, ali i mogućnost da se ostali obrazuju na svom maternjem jeziku.

Profesor književnosti Božena Jelušić zadovoljna je što se u sistem uvodi crnogorski jezik, kao i kompromisnim rešenjem azbuke od 30 plus dva slova.

On se zalaže, međutim, da se jasno odvoji književni od neknjiževnog jezika.

"Šta za naratološki diskurs znači kodifikacija novog jezika sa novim pravilima i koliko to na terenu objektivno razara umetničku književnost? To ne koristi nijedan autor od značaja. Koliko čujem, u javnosti nije sporan naziv jezika, već nova kodifikacija", kazala je Jelušićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.