Crnogorci hoće imovinu SPC

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci hoće imovinu SPC

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) organizovala je potpisivanje peticije za pokretanje krivičnog postupka protiv osoba koje su, kako je navedeno, u ranijim periodima,"nezakonito upisivale crkvenu imovinu (u Crnoj Gori) na beogradsku patrijaršiju i koje podstiču nezakonito raspolaganje tom imovinom".

U peticiji koja je potpisivana na okruglom stolu o odnosu CPC i države Crne Gore, navedeno je da je imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zapravo, državna imovina, s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čvrste međusobne veze crkve i države kroz istoriju, a da je ona nezakonito u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mitropolit CPC Mihailo je na okruglom stolu ocenio da je u Crnoj Gori na delu "kulturocid", jer, kako je naveo, SPC falsifikuje državno nasleđe Crne Gore i raspolaže crnogorskom nacionalnom baštinom.

U zaključcima posle rasprave, od vlasti Crne Gore je zatraženo da poništi sve akte na osnovu kojih je SPC vlasnik crkvene imovine u Crnoj Gori i uzurpator njenog kulturnog nasleđa.

Na skupu je ocenjeno da je kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandar Karađorđević, aktom o ukidanju CPC, izvršio njenu aneksiju, pošto je pre toga likvidirana nezavisna država Crna Gora.

Akademik Radovan Radonjić je zamolio "predsednika i predstavnike" Crne Gore koji kažu da zastupaju sve građane, da se tako ne obraćaju pristalicama CPC, jer, kako je rekao, "oni to nisu", što je bila aluzija, pre svih, na predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Advokat CPC Željko Tomović je ocenio da je među povredama ljudskih prava u Crnoj Gori zabrana sveštenstvu i vernicima CPC da ne mogu da vrše i prate versku službu u Cetinjskom manastiru i drugim crkvama i manastirama u Crnoj Gori.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.