Crna Gora želi da ponizi SPC

Izvor: Vesti-online.com, 25.Mar.2012, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crna Gora želi da ponizi SPC"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović ocenio je da država Crna Gora zahtevima za registraciju i ''progonom sveštenika'' želi da ponizi SPC.

Amfilohije je rekao da su ljudi iz Socijaldemokratske partije ''glavni nosioci progona SPC u Crnoj Gori'' i nagovestio da će se, ''ako se nastavi progon'', žaliti Evropi i međunarodnoj zajednici na takvo ponašanje crnogorskih vlasti.

''U tom pogledu je Evropa mnogo zdravija i mnogo zrelija i može da nam posluži >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao primer'', rekao je Amfilohije.

On je ponovio da su u Crnoj Gori ''prognano desetine sveštenika'', navodeći da se počelo sa Smiljićem, Džomićem, zatim sa osam sveštenika u Pljevljima i na kraju sa monahinjama. Amfilohije je negirao da se u konkretnim slučajevima može govoriti o primeni Zakona o strancima.

''Uverenje možeš da imaš, ali si dužan da poštuješ zakon'', rekao je Amfilohije.

Upitan da li se u SPC i dalje gleda na nacionalnu pripadnost, Amfilohije je rekao da nema više pitanja u crkvi ko je Srbin a ko Crnogorac, navodeći da su se ta pitanja postavljala devedesetih godina 20. veka.

''To pitanje se više ne postavlja. Crkva je po svojoj prilici vaseljenska i može se nacionalno osećati kako god ko hoće'', rekao Amfilohije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.