Crna Gora potpisala ugovor sa Vatikanom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora potpisala ugovor sa Vatikanom

Crnogorski premijer Igor Lukšić potpisao je u Vatikanu "temeljni ugovor" Crne Gore i Svete Stolice, kojim se reguliše odnos s Katoličkom crkvom.

Lukšić je nakon potpisivanja ugovora u Vatikanu kazao da je Crna Gora "prva savremena država sa pravoslavnom većinom koja potpisuje ovakav ugovor" i ocenio da to ukazuje na njenu "ekumensku vokaciju".

"Ovim ugovorom naši bilateralni odnosi dobijaju na kvalitetu, a istovremeno se reguliše odnos Katoličke crkve i države", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saopšteno je iz vlade.

"Temeljni principi na kojima počiva ovaj dokument omogućavaju da se po istim kriterijumima regulišu i odnosi sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori, afirmišući potpuno slobodu vere garantovanu Ustavom i svoje duhovne, moralne i kulturne vrednosti, pritom poštujući princip odvojenosti vere od države", dodaje se.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kritikovala je potpisivanje ugovora sa Svetom stolicom, jer smatra da se time "diskriminišu" ostale verske zajednice i traži od države da se "na isti način i u istom obimu prava" regulišu odnosi sa ostalim verskim zajednicama.

Potez vlade premijera Lukšića pozdravila je Islamska zajednica u Crnoj Gori, koja takođe očekuje potpisivanje sličnog sporazuma i s tom zajednicom.

Lukšić je podsetio na "kontinuitet veza sa Svetom Stolicom" i na konkordat koji je 1886. godine potpisala Knjaževina Crne Gore sa Svetom Stolicom, čime je regulisan status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, kao i obaveze te crkve prema crnogorskoj državi.

Konkordat s kraja 19. veka koji je potpisala Crna Gora, prvi je akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.