Izvor: B92, 20.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Mogucnost limitiranja cena u markama

Clan Monetarnog saveta Crne Gore Dimitrije Vesovic najavio je mogucnost limitiranja cena na crnogorskom trzistu u nemackim markama. Vesovic je u izjavi podgorickoj "Pobjedi" ocenio neprihvatljivom mogucnost da se povecaju cene u nemackim markama i istakao da drzava po tom pitanju treba da bude rigorozna. "Cene artikala su stvar drzave i privrednih subjekata. Monetarni savet i banke su, ipak, misljenja da cene izrazene u markama ne treba da se menjaju", rekao je Vesovic. On je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, "kao krajnju meru ne treba iskljuciti" mogucnost da se cene u markama limitiraju, ali da to "ne bi bio trzisni princip". Bankari zahtevaju da se dinar "sto pre istisne iz opticaja", jer dok god postoji kao sredstvo placanja, bice prisutni i sticung i rast cena, rekao je Vesovic i upozorio na problem "kupovanja deviza u Crnoj Gori i njihovo prenosenje helikopterom iz Crne Gore".

Pomocnik crnogorskog ministra unutrasnjih poslova Vuk Boskovic izjavio je da ce svaki gradjanin koji ne postuje odluku o limitu za unosenje i iznosenje deviza, biti uhapsen i da ce se njegova odgovornost utvrditi u krivicnom postupku. Objasnjavajuci odluku Monetarnog saveta prema kojoj gradjani iz Crne Gore ne mogu bez posebne dozvole izneti vise od 1.000 nemackih maraka, Boskovic je dnevniku "Pobjeda" rekao da nije bilo vecih teskoca u njenoj primeni. "Do sada nije registrovan ni jedan pokusaj iznosenja deviza ili unosenja dinara mimo predvidjene kvote", rekao je on. "Svaki takav pokusaj ce biti sprecen, a protiv aktera podnete prijave", precizirao je Boskovic.

Nezavisni ekonomski strucnjak Nebojsa Medojevic izjavio je da crnogorska vlada nije ispunila obecanje o uspostavljanju monetarnog suvereniteta i ocenio da predsednik Gore Milo Djukanovic "ne radi na nezavisnosti" te republike. Medojevic je u intervjuu beckom dnevniku "Prese" uvodjenje nemacke marke u platni promet Crne Gore ocenio kao ekonomsku meru donetu iz dnevnopolitickih razloga. "Obecano time nije dostignuto. Vlada je obecala da ce uspostaviti monetarni suverenitet, ali ga ne moze biti sa dvovalutnim sistemom", smatra Medojevic. Proteklih dana doslo je do talasa poskupljenja, posebno namirnica, usluga, struje i benzina, rekao je Medojevic i ocenio da ce se taj trend nastaviti. Kupovina roba u Srbiji obavljala se po "po kontrolisanim cenama u dinarima" a sada se artikli, dodao je on, "moraju nabavljati u inostranstvu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.