Crkva pomaže Kipru

Izvor: RTS, 20.Mar.2013, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva pomaže Kipru

Svoju imovinu crkva je spremna da stavi pod hipoteku kako bi dobila novac koji bi potom uložila u vladine obveznice i tako pomogla izlazak zemlje iz finansijske krize, rekao arhiepiskop kiparske crkve Hristozom Drugi.

Arhiepiskop kiparske crkve Hristozom Drugi, rekao je, posle razgovora sa predsednikom države Nikosom Anastasijadesom, da je crkva spremna da na svoju imovinu stavi hipoteku kako bi dobila novac koji bi potom uložila u vladine obveznice i tako pomogla izlazak zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz finansijske krize.

Kiparski predsednik razgovarao je i sa liderima partija i guvernerom kiparske banke o prevazilaženju krize nastale posle odbijanja zakona o oporezivanju štednje.

Kiparski poslanici odbacili su nacrt zakona kojim bi bio uveden porez na štednju, što je bio uslov za dobijanje međunarodnog zajma.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da se "mora objasniti Kipranima" da je kiparski ekonomski model privlačenja finansija niskim porezima i za to pogodnim pravnim okvirom propao.

"Kiparske banke su nelikvidne. Moramo sada da rešimo problem, spremni smo da pomognemo. Međutim, poznat je naš uslov", prekao je Šojble.

Kipar će sada morati da smisli novi plan kako da uštedi novac da bi dobio finansijsku pomoć od međunarodnih zajmodavaca. Bez te pomoći, doći će do kolapsa bankarskog sistema, a zemlja bi mogla da bankrotira.

Arhiepiskop kiparske crkve Hrizostom Drugi je zato rekao da je celokupno bogatstvo crkve na raspolaganju zemlji "kako bi se podržao narod Kipra i bankarski sistem sačuvao".

"Mi treba da stanemo na noge, a ne da klečimo pred strancima", poručio je Hrizostom Drugi.

Kiparska vlada usvojila je amandman kojim bi bile zaštićene štediše sa depozitima do 20 hiljada evra na koje se ne bi plaćao porez.

Kiparski ministar finansija je u Moskvi i čeka odluku ruske vlade o odobravanju kredita od dve i po milijarde evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.