Čović napao Izetbegovića: Uzurpacija

Izvor: B92, 07.Jul.2021, 11:25

Čović napao Izetbegovića: Uzurpacija

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da razume njegovu želju i odlučnost da od Federacije BiH napravi bošnjački entitet.

U odgovoru na Izetbegovićevo pismo, Čović kaže da lider SDA to pokušava razvlašćivanjem Doma naroda FBiH, koji bi po, kako navodi, njegovoj želji trebalo da bude bošnjački, "pod krinkom vaše vizije građanskog".

"Dakle, ne i hrvatski i srpski i svih ostalih građana Federacije BiH. Šta je to, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podele, uzurpacija mira, Ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje evropskeperspektive BiH”, pita Čović.

Istakao je da se ne može istovremeno naricati nad sudbinom BiH, a u stvarnosti opstruisati pregovore bez nuđenja kredibilnih rešenja.

"To definitivno nanosi štetu BiH i svim njenim narodima i građanima", naveo je Čović.

"“Međutim, nezavisno od vaših javnih smislenih i besmislenih taktika i igara, želim da vas podsetim da smo ipak mi oni koji imamo ključ uspeha ili neuspeha u svojim rukama i da niko drugi neće, niti može, niti treba da rešava probleme koji su primarno naša obaveza", dodao je on.

Čović pojašnjava da to posebno ističe jer ponekad oseća da Izetbegović toga nije do kraja svestan ili da odbija tu vrstu odgovornosti zbog slabosti i liderskih problema koje, kako je naveo, evidentno teško rešava na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni.

"Bilo kako bilo, izvesno je da nije uputno koristiti ovu šansu za dogovor koju smo dobili, uz veliko poverenje, podršku i iskren prijateljski odnos administracija EU-a i SAD-a, za naša lična ili stranačka pozicioniranja", naveo je, između ostalog, Čović, prenela je sarajevska N1 tv.

Izetbegović je ranije svim liderima parlamentarniih stranaka uputio pismo u kojem je, između ostalog, upozorio na, kako je naveo, potrebu izbegavanja bespotrebne javne prepirke i prikupljanja politickih poena na pitanjima koja su od životne važnosti za sve gradane BiH i koja mogu odrediti sudbinu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.