Corot-9b je planeta na kojoj možda žive „ljudi”

Izvor: S media, 19.Mar.2010, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Corot-9b je planeta na kojoj možda žive „ljudi”

Na 1.500 svetlosnih godina od nas otkrivena je Corot-9b planeta, slična onima u našem Sunčevom sistemu, pa bi, možda, na njoj mogao postojati život sličan na Zemlji. Corot-9b je verovatno planeta sa puno satelita i prstenova kao Saturn.

To je planeta veličine Jupitera i ima orbitu sličnu Merkuru - rekao je naučnik dr Hans Dig iz Instituta na kanarskim ostrvima.

Više od 400 planeta izvan Sunčevog sistema otkriveno je do sada.

- Obično su preblizu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << centralne zvezde, pa njihova orbita traje samo tri dana, što dovodi do temperatura od oko 1.000 stepeni Celzijusovih i zovemo ih „vrući Jupiter” - pojašnjava dr Dig.

Corot-9b ima umerenu klimu i naučnici navode da je to prva planeta gde ima smisla primenjivati modele razvoja planeta našeg Sunčevog sistema. Površinske temperature kreću se od -20 do 160 stepeni Celzijusa. Ova planeta je satelitom Corot otkrio međunarodni tim od 60 astronoma, identifikovana je pomoću „tranzitnog” metoda, koji podrazumeva istraživanje planete dok prolazi ispred zvezde.

- Put ove planete ispred zvezde trajao je osam sati, što nam je pružilo mnoštvo informacija. Očekujemo da će to biti referentni model u budućnosti - napominje dr Dig.

On objašnjava da naučnici znaju veličinu i težinu planete, kao i da joj put po orbiti traje 95 dana, ali ne znaju njenu boju.

- Visoki oblaci joj daju plavu boju, ali ne možemo da tvrdimo koje je boje - navodi dr Dig.

Kada je Corot-9b pozicionirana između svoje zvezde i Zemlje, svetlost sa zvezde prolazi kroz njenu atmosferu, pa će istražujući ovu filtriranu svetlost zvezde astronomi možda moći da otkriju i molekule atmosfere novootkrivene planete. Naučnici kažu da ovo može postati osnova za razumevanje drugih planeta u galaksiji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena “nova Zemlja“

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2010, 04:32

Planeta za sada nazvana Korot-9b (Corot-9b), koja se nalazi 1.500 svetlosnih godina daleko od Zemlje, mogla bi da bude dom novog života! Temperature na Korotu-9b kreću se od -20 do 160 stepeni Celzijusovih, po čemu je to prva nađena planeta sa “umerenom klimom“...Korot-9b je velik kao Jupiter,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.