Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomić: Srbija ne odustaje od reformi - uprkos krizi

BEOGRAD - Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić večeras je, tokom sastanka sa delegacijom frakcije Saveza 90/Zelenih u Skupštini nemačke pokrajine Hesen, rekla da je parlament Srbije posvećen demokratizaciji i modernizaciji zemlje i usklađivanju pravnog sistema sa pravnim tekovinama Evropske unije (EU), saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Čomić, koja je i član skupštinskog Odbora za evropske integracije, istakla je da je od juna 2008. godine Skupština Srbije usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više od 400 zakona i drugih propisa.

Ona je rekla da je uverena da će ti napori biti uvaženi i pozitivno ocenjeni u EU i da će to doprineti da u junu počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Čomić je naglasila da u tom procesu Srbija očekuje podršku Nemačke kao jedne od najznačajnijih država EU.

Čomić je naglasila da se svetska ekonomska kriza odrazila i na ekonomsku situaciju u Srbiji, o čemu govore podaci da je u ovoj godini stopa nezaposlenosti porasla na 17,5 odsto, deset odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, kao i da su iz tih razloga u porastu socijalno-ekonomske tenzije.

Uprkos tome, kako je rekla Čomić, Srbija ne odustaje od sprovođenja reformi, demokratizacije društva i jačanja parlamentarne demokratije.

Parlamentarci frakcije Saveza 90/Zelenih, koju je predvodila poslanica Kordula Šulc-Aše, interesovali su se za stanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava u Srbiji.

Predstavnici ove frakcije naglasili su da sve zemlje koje pristupaju EU moraju da ispune uslove i kriterijume koji važe i za sve druge države članice.

Član Odbora za evropske integracije Jelena Trivan istakla je da je u ovim oblastima Srbija ispunila evropske standarde i učinila i više nego susedne zemlje koje su članice EU, i navela reforme koje su izvršene u oblasti pravosuđa i rezultate postignute u borbi protiv organizovanog kriminala.

Čomić i Trivan su istakle da su rešavanje pitanja Kosova i Metohije, regionalizacija, decentralizacija i prevazilaženje teške ekonomske situacije u ovom trenutku prioriteti Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.