Čomić: Predlog o finansiranju stranaka manjkav i površan

Izvor: Press, 04.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomić: Predlog o finansiranju stranaka manjkav i površan

U predloženim izmenama zakona o finansiranju političkih partija, rešenja koja omogućavaju da se novac za redovno finansiranje stranaka koristi i za predizborne kampanje je manjkavo i mora se popraviti amandmanima, smatra zamenica predsednika i poslanica DS Gordana Čomić.
Čomić je novinarima u Skupštini Srbije danas rekla da je Predlog izmena zakona o finansiranju političkih aktivnosti koje je potpisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << grupa od 128 poslanika manjkav, jer se uvodi i izraz poreski prihodi, a da se zakon odnosi na nacionalni, pokrajinski i lokalni nivo.

''''Ili će morati objasniti koji su to poreski prihodi Vojvodine da bi zakon važio ili da prihvate amandmane koje su podneli poslanici na te članove'''', rekla je Čomić.

 
Objašnjavajući to što će finansije za redovne aktivnosti političkih stranaka biti moguće koristiti i za izborne kampanje, Čomić je navela da je to ozbiljan problem koji je u suprotnosti sa duhom celog zakona, jer to znači - ili da izborna kampanja traje tokom cele godine što je neprihvatljivo ili znači neravnomeran pristup finansijama za kampanju kada izbori budu raspisani.

„Poseban problem koji neće biti tema skupštinskog zasedanja, ali je važno što u obrazloženju zakona stoji da se radi o Nacrtu, a ne o Predlogu. Dakle, površnost i vrlo manjakve odredbe“, ocenila je Čomić.

Ona je navela da je potpuno legitimno da većina ima svoj predlog zakona, ali da je šteta zajednička.

Govoreći o polemikama koje izazivao zakon iz 2011.godine, da li finansiranje treba vezivati za prihodnu ili rashodnu sranu, Čomić je podsetila da je argumentacija tadašnjih poslanika Jorgovanke Tabaković i Veroljuba Arsića bila da to treba biti od prihoda.

„Druga argumentacija je bila da je malo verovatno da bi bilo koja vlada zaista bila legitimna ako joj rashodi toliko rastu da se to primetno vidi na povećanom iznosu političkih stranaka, ali se to dogodilo'''', rekla je Čomić.

Prema njenom mišljenju, vlada koja tako ''''ne ume da vodi računa i da upravlja javnim finansijama ima problema sa legitimitetom kada je u pitanju znanje“, rekla je ona.

Kako je navela, ta partija je uložila amandmane koji se tiču brisanja člana koji pretpostavlja kupovinu nekretnina i pretpostavlja trajanje izborne kampanje odnosno finansiranje izborne kampanje reklamiranjem u medijima i sve ostalo i tokom redovnih aktivnosti, bez raspisivanja izbora.

''''Tražimo i da se objasni koji su to poreski prihodi Vojvodine jer je to nejasno“, dodala je Čomić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.