Čitajte u NEZAVISNIM: Upitan i izbor izvršne vlasti FBiH

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2015, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u NEZAVISNIM: Upitan i izbor izvršne vlasti FBiH

SARAJEVO - Upitno je da li je Poslovnik o radu Doma naroda parlamenta FBiH ustavan, kao i izbor izvršne vlasti FBiH u ovom domu, a pod znakom pitanja je i nekoliko zakona, među njima Zakon o radu, s obzirom na jasno stanovište Ustavnog suda FBiH da se kvorum kod glasanja ne mjeri prisutnim ili verifikovanim delegatima.

Istakli su to neki od stručnjaka za ustavno pravo i delegata, nakon što je Ustavni sud FBiH odbio zahtjev delegata iz reda Kluba srpskog naroda za ocjenu povrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vitalnog nacionalnog interesa jer je zahtjev podnijelo deset delegata, a ne dvotrećinska većina u klubu srpskog naroda, kako Ustav nalaže. Zahtjev je podnesen zbog izmjena Zakona o državnoj službi, ali je to otvorilo druga pitanja na koja, kako su rekli u Domu naroda, može odgovoriti samo Ustavni sud.

Naime, u Klubu srpskog naroda ima 13, a ne propisanih 17 delegata.

U SDP-u su istakli da, s obzirom na tumačenje Ustavnog suda, natpolovična većina delegata potrebnih za usvajanje akata u Domu naroda iznosi 30, a ne 28 delegata, kako se smatralo proteklu godinu.

Zbog ovoga su u SDP-u najavili da će njihovi delegati pokrenuti procedure prema Ustavnom sudu FBiH kako bi se nedvosmisleno utvrdila ustavnost vlasti i svih usvojenih akata usvojenih glasovima 28 delegata.

U Domu naroda su napomenuli da je na ovaj način, sa 28 glasova, izabrana čak i Vlada FBiH i predsjednik i dva potpredsjednika FBiH.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, kazao je juče da je Poslovnik o radu Doma naroda usvojen 2003. godine i da do sada niko nije osporavao njegovu odredbu koja govori o načinu glasanja. Po ovom poslovniku, odluke se donose većinom glasova od ukupnog broja delegata, ako Ustavom, zakonom i ovim propisom nije drugačije utvrđeno, a ukupan broj delegata je broj onih kojima je verifikovan mandat.

Po Ustavu FBiH, Dom naroda ima 58 delegata od čega po 17 iz reda konstitutivnih naroda i sedam iz reda ostalih.

"Ustavni sud je rekao kako je rekao. Mi smo od 2002. do 2006. godine imali situaciju da je u jednom momentu bilo osam delegata iz reda srpskog naroda, a tada smo prenijeli nadležnost odbrane na nivo države", istakao je Hadžiavdić.

Dodao je da je u posljednjih godinu dana usvojeno šest-sedam akata bez 30 glasova delegata, odnosno sa 28.

Predrag Kojović, delegat u Klubu srpskog naroda i član Komisije za ustavna pitanja Doma naroda, kazao je da Dom naroda nije popunjen jer u kantonalnim skupštinama nije bilo dovoljno zastupnika iz reda srpskog naroda, a ne postoji mogućnost da se popunjava kandidatima "iz dubine lista". Dodao je da će ovakva situacija vjerovatno ostati do kraja mandata.

Kojović je kazao da je juče poslijepodne trebalo da bude održana sjednica Kluba delegata iz reda srpskog naroda kako bi se raspravljalo o ovoj situaciji, te da je moguće da danas na sjednici Doma naroda ovo pitanje bude uvršteno u dnevni red.

"Sve se računalo u odnosu na 13 delegata u klubu srpskog naroda. Sada ispada da nismo imali kvorum ni za jednu sjednicu", kazao je Kojović.

Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo, istakao je da se ne može od Ustavnog suda FBiH tražiti da generalno ocijeni da li su akti usvojeni u Domu naroda ustavni, nego da se treba upućivati jedan po jedan zahtjev za konkretne akte.

"Dom naroda je drugačije regulisao za razliku od samog Ustava i zadnje odluke Ustavnog suda. Jasno je stanovište da se ne mjeri kvorum od prisutnih ili čak verifikovanih delegata. Sad je pitanje i da li je Poslovnik o radu Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH", kazao je Trnka.

Dodao je da je Ustavni sud FBiH, u slučaju zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog izmjena Zakona o državnoj službi, postupio korektno i nije imao drugi izbor.

Na pitanje da li su zakoni i odluke u Domu naroda usvojeni sa 28 glasova neustavni, odgovorio je da Ustav govori o većini od ukupnog broja delegata, a da će se pokazati da li je to bilo neustavno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Upitan i izbor izvršne vlasti FBiH

Izvor: Cafe.ba, 17.Dec.2015

Upitno je da li je Poslovnik o radu Doma naroda parlamenta FBiH ustavan, kao i izbor izvršne vlasti FBiH u ovom domu, a pod znakom pitanja je i nekoliko zakona, među njima Zakon o radu, s obzirom na jasno stanovište Ustavnog suda FBiH da se kvorum kod glasanja ne mjeri prisutnim ili verifikovanim...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.