Čista matematika: Virus se proširio mnogo ranije

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 08:20

"Čista matematika": Virus se proširio mnogo ranije

Tim britanskih naučnika objavio da veruju da se koronavirus u Kini javio mnogo pre no što se trenutno misli, kao da se isto tako znatno ranije "rasuo" po svetu.

Njihova projekcija je da se prvi slučaj kovida-19 javio u Kini kavio između oktobra i prve polovine novembra 2019, objavljeno je u naučnom časopisu "PLOS Pathogens".

Zvanična verzija je da se prvi slučaj koronavirusa javio krajem decembra u Vuhanu, ali naučnici odavno sumnjaju u tu verziju. Kako prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Index.hr, sada taj stav ima i Svetska zdravstvena organizacija koja je u Kinu poslala i tim stručnjaka da istražuje poreklo koronavirusa.

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom s britanskog univerziteta u Kentu, izračunali su najverovatniji period kad je patogen mogao da pređe sa životinja na čoveka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Britanski naučnici oslonili su se na matematički model iz područja zaštite prirode koji se inače koristi za predviđanja o izumiranju vrsta, piše agencija dpa.

Taj model sugeriše da se virus širom sjeta proširio već u januaru, a kalkulacije pokazuju da je prva zaraza van Kine bila 3. januara u Japanu.

U Evropi je, po njihovim tvrdnjama, prvi slučaj bio je u Španiji već oko 12. januara, dok se prva zaraza u SAD-u dogodila oko 16. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.