Ćirilica u 20 opština u Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirilica u 20 opština u Hrvatskoj

Vlada Hrvatske ne namerava da odustane od politike dvojezičnosti, uprkos pritiscima iz dela udruženja branitelja i nekih pravaških stranaka i to znači povratak ćirilice u Vukovar i još 20 opština hrvatske u kojima, prema poslednjem popisu, Srbi čine jedna trećinu stanovništva, piše Jutarnji list.

Srbi imaju pravo na svoje pismo u Hrvatskoj  

 

Činjenica je da u Vukovaru živi 34,8 odsto srpskog stanovništva, više od jedne trećine, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to znači sa postoji zakonski uslov za uvođenje dvojezičnih natpisa, rekli su "Jutarnjem listu" zvaničnici vlade.  To znači da će u 2013. u Vukovaru uvesti dvojezičnost i svi zavnični natpisi na javnim institucijama, policiji, pošti, kao i nazivi ulica i trgova biće i na latinici i na ćirilici.

Isto tako, najnoviji podaci popisa stanovništva potvrdili su da u Hrvatskoj ima još dvadesetak opština u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva i da su i tu ispunjeni formalni preduslovi za uvođenje dvojezičnih natpisa u Vojniću, Vrginmostu, Plaškom, Udbini, Korenici, Gračacu, Negoslavcima i još desetak mjesta u istočnoj Slavoniji, na Baniji, u Lici i Dalmaciji.

Uvođenje dvojezičnosti u skladu je s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, kao i Helsinškom poveljom, koji članovima manjina garantiraju prava na korišćenje i isticanje vlastitog jezika i pisma, podseća list. Takođe, podseća se da su se Italijani u Istarskoj županiji bez većih problema izborili za dvojezična prava, iako ih je mnogo manje od trećine u stanovništva Istre, a da nova upotreba ćirilice nailazi na otpore.

U Vladi, međutim, tvrde da ne nameravaju da odustnu od sprovođenja zakona.

- U ovoj se zemlji zakoni se moraju sprovoditi i verujem da će tako biti i u gradu Vukovaru. Zakon o upotrabi jezika i pisma je jasan, a onima koji to problematizuju želim samo reći da su se hrvatski branitelji borili da tamo bude hrvatski grb, a ne da ne bude nešto što ne bi trebalo biti. Želim iskazati spremnost Vlade da se i u tom delu zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina sprovede - izjavio je hrvatski ministar uprave Arsen Bauk, prenosi list.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.