Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2017, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čipovana" ajkula preplivala pola svijeta

Profesor Mahmud Šivži iz istraživačkog instituta "Gaj Harvi“, koji pripada Jugoistočnom univerzitetu "Nova“ sa Floride, rekao je da je jedna od ajkula iz roda kučak (Isurus oxyrinchus) koju prate, pokazala nevjerovatnu izdržljivost i brzinu.

Prema podacima sa uređaja za praćenje preko dži-pi-esa, ajkula koju su obilježili morski biolozi za godinu i osam mjeseci preplivala je 21.000 kilometara, što predstavlja više od polovine puta oko zemljine kugle po ekvatoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << javlja "Foks njuz“.

Kako kaže profesor, ajkula ga je podsjetila na zeca iz reklame za baterije i akumulatore "Enerdžajzer“ jer se kretala sve vrijeme, dok su se, istovremeno, ostale ajkule kretale mnogo manje. Mužjaka ajkule sa nadimkom Hels Bej počeli su da prate 2015. godine blizu obala Oušan Sitija u državi Merilend.

U prvoj polovini svog puta, mužjak ajkule je krenuo na sjever duž Istočne obale, a zatim se vratio skoro do polazne tačke. Prema istraživačima, cijelu 2016. godinu proveo je nedaleko od obala Merilenda, povremeno odlazeći sve dalje ka Atlantiku. Pritom je svaki dan prelazio sve dužu razdaljinu, mnogo dužu nego ostale ajkule iz jata. Putanja koju je Hels Bej prelazio pomoći će naučnicima da bolje razumiju ponašanje ovih životinja.

U decembru 2016. godine otkriveno je da je još jedna ajkula, koju su ulovili ribari nedaleko od obala Južne Karoline, nosila dži-pi-es uređaj koji su joj takođe postavili naučnici sa univerziteta "Nova“ na Floridi, kako bi pratili njenu putanju. Pokazalo se da je, od momenta postavljanja uređaja 2015. godine, ova ajkula prešla više od 13 i po hiljada kilometara.

(Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.