Čiplić pod lupom ombudsmana

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić pod lupom ombudsmana

Pokrenut postupak kontrole zakonitosti rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Zaštitnik građana Saša Janković zatražio na uvid dokumentaciju sa izbora za Savete nacionalnih manjina. Ministar Čiplić veruje da se radilo po zakonu, ali ne beži od odgovornosti.

Ombudsman Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako bi utvrdio da li je bilo propusta prilikom izbora i konstituisanja saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalnih manjina.

Na zvaničnu kontrolu ombudsman se odlučio posle više primljenih pritužbi, ali i informacija poverenika za inforamcije i za ravnopravnost koje upućuju, kaže da je moguće da je ministarstvo tokom izbora imalo propuste koji mogu da ugroze prava nacionalnih manjina.

Ombudsman će proveriti da li su stvarno neki građani mimo volje upisivani u biračke spiskove, ali i da li se Ministarstvo pridržavalo ovlašćenja.

"Proverićemo zajedno sa Ministarstvom da li je i koji je to zakonski osnov da Ministarstvo piše poslovnike o radu nacionalnih saveta", izjavio je zaštitnik građana Saša Janković.

"Proverićemo i to da li je država imala prevelik uticaj u autonomiju manjinsku koja je zakonom predviđena i ako nađemo da jeste, predložićemo šta da se u zakonu izmeni, šta da se u proceduri ispravi kako bi linija koja razdvaja manjinsku samoupravu od države bila vrlo jasno izražena", ističe Janković.

Ministar Čiplić veruje da se radilo po zakonu. Podseća da su za izbore takođe bili nadležni Centralna izborna komisija i lokalne samouprave.

"U razgovoru sa ombudsmanom pomenuo sam da postoje verovatno razlozi da se određene zakonske odredbe menjaju, da se menjaju nadležnosti određenih učesnika u izbornom procesu", rekao je ministar.

Čiplić ne beži od lične i političke odgovornosti koju za sada pominje samo deo opozicije.

"U ovom trenutku duboko sam uveren ne postoji ni jedan razlog ni politički, a ni pravni da se razmišlja o ostavci", istakao je ministar.

Posle zahteva poverenice za ravnopravnost, na sajtu Ministarstva za ljudska i manjnska prava objavljen je novi Poslovnik za konstituisanje nacionalnog Saveta Bošnjaka bez sporne odredbe, kojom je samo za to telo bila predviđena verifikacija dve trećine mandata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ombudsman kontroliše konstituisanje nacionalnih saveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2010

BEOGRAD -..Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je danas postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava u vezi sa sastavljanjem biračkih spiskova nacionalnih manjina i konstituisanjem nacionalnih saveta nacionalnih manjina, saopšteno je iz te institucije...Postupak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.