Činovnicima plate manje čak 30 odsto

Izvor: Blic, 06.Apr.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činovnicima plate manje čak 30 odsto

Neodlučnu Vladu Srbije primorali su rokovi i obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu da preseče i definitivno se odluči koje će mere štednje primeniti. Prema saznanjima „Blica”, tokom dana bi trebalo da se konačno odluči za koliko odsto će biti smanjene plate zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ali i na koliku otpremninu će imati pravo višak zaposlenih u administraciji.

Vladin paket mera podrazumeva smanjenje budžeta ministarstva za četvrtinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tačnije za 26 odsto, smanjenje zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, smanjenje plata u administraciji i skuplji benzin, dizel i telefoniranje, kao i smanjenje transfera lokalnim samoupravama"

U Vladi Srbije nema dileme da li plate zaposlenih u državnoj upravi i na lokalu treba smanjiti. Međutim, nema jedinstvenog stava za koliko. Prema jednoj varijanti smanjivala bi se samo primanja preko 40.000 dinara i to progresivno. To bi praktično izgledalo da se plata od 40.000 smanji za pet odsto, ali bi procenat rastao u skladu sa visinom zarade. Tako bi primanja oko 100.000 i preko bila smanjena za 30 odsto.

Ovakvo smanjenje ne bi zahvatilo i najveći broj zaposlenih čija su primanja ispod 40.000 dinara, ali zato hoće savetnike i šefove kabineta u ministarstvima kojima je zarada oko 95.000, ministre sa 98.694 dinara, potpredsednike Vlade sa 106.000, ali i premijera koji zarađuje 116.111 dinara. Prema drugoj varijanti, zaštićeni iznos je takođe 40.000, ali je procenat smanjenja isti. Za ovu opciju postoje tri varijante nameta - 10, 15 ili 17 odsto.

Međutim, konačnu odluku koliko će se i koja primanja smanjivati, kako sada stvari stoje, doneće Ministarstvo finansija, koje bi trebalo da odredi skalu oporezivanja. Kako će na kraju izgledati, zavisi od činjenice koliko se novca može namaknuti. Ova mera trebalo bi da obezbedi da se iz budžeta ubuduće izdvaja manje za preko 10 odsto novca. Prema navodima, sinoć je trebalo da se sastanu nadležni iz Ministarstva ekonomije i iz Ministarstva finansija kako bi se posle odgovora MMF konačno uobličile mere protiv krize.

Kako za „Blic” kaže dobro upućeni sagovornik, tokom dana o programu racionalizacije u lokalnoj samoupravi trebalo bi da razgovaraju Dinkić i ministar za državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković. Prema planu koji treba da se razmotri, otpremnine su 550.000 dinara iz republičkog budžeta i dodatnih 15.000 dinara po godini staža iz opštinske kase. Preciziranje visine otpremnina neće voditi ka povećanju iznosa, već eventualno ka smanjenju.

Generalno procene su da bi samo ušteda na platama u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi trebalo da bude oko milijardu dinara. Iako je Vlada Srbije odustala od oporezivanja primanja svih zaposlenih u državi od šest odsto, još uvek nije jasno da li će i dalje ostati subvencije privredi ili će one biti smanjene. Potpredsednik Sindikata „Nezavisnost” Slavko Vlaisavljević kaže da, primera radi, krediti i nisu za radnike, već za biznismene i da se otuda loše vodi ekonomija. Kako kaže, sa merama Vlade Srbije ili bez njih, radnici će izaći na ulice.

- Srbiji je potreban šok. Srbiji su potrebni protesti. Mi sindikati niti imamo partiju za koju bismo glasali niti znamo za koju bismo partiju pozvali radnike da glasaju jer niko ne vodi računa o radnicima. Ali sa protestima možemo da napravimo šok i da partije koje su na vlasti promene kurs, ali i ne samo oni, već i opozicija - kaže Vlaisavljević. On dodaje da ne može da precizira kada će radnici izaći na ulice, sada ili na jesen.

U Skupštini nisu za manje plate

Mere Vlade Srbije trebalo bi da osete i poslanici u Skupštini Srbije, čija su primanja preko sto hiljada dinara. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović smatra da je smanjivanje plata poslanicima „demagoški pristup”.

- Poslanici Skupštine već pet punih godina imaju iste plate. Plate neće moći da im budu povećane, ali smatra da smanjenje zarada ne bi bila primerena mera. Umesto plata treba da se smanji broj članova delegacija i putovanja. U Skupštini, iako ima manjak zaposlenih, neće biti dodatnih zapošljavanja - kaže za „Blic” Slavica Đukić-Dejanović. Ona kaže da su neke od mera štednje u parlamentu već počele da se primenjuju, tako da poslanik koji nije bio sve vreme na zasedanju nema pravo na celu dnevnicu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas odluka o platama i otpremninama

Izvor: Radio 021, 06.Apr.2009

Tokom dana trebalo bi da se konačno odluči za koliko odsto će biti smanjene plate zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ali i na koliku otpremninu će imati pravo višak zaposlenih u administraciji. S druge strane, predsednik Gradskog sindikata za upravu Lazar Škorić najavio je da...

Nastavak na Radio 021...

Dinkić: Vlada usaglasila paket mera

Izvor: B92, 06.Apr.2009

Beograd -- Vlada Srbije usaglasila je novi paket mera u kome je planirano tri milijarde dinara za pomoć pri zapošljavanju i javne radove, kaže vicepremijer Mlađan Dinkić...Dinkić nije precizirao koliko će državu koštati zapošljavanje 10.000 pripravnika.."Novi paket mera, koji obuhvata najopsežniju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.