Čikago: Obeleženo rađanje moderne Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čikago: Obeleženo rađanje moderne Srbije

U Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu održan je prijem povodom Dana državnosti i ustavnosti Republike Srbije. Konzul žeran Dejan Radulović podsetio je na istoriju moderne Srbije koja je počela pre 215 godina Prvim srpskim ustankom, kao i da je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi ustav u Srbiji.

- Veoma cenimo podršku Vlade SAD i američkog naroda Srbiji, posebno našem procesu integracije u Evropsku uniju. Naš strateški cilj je da budemo deo evropske porodice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbija je u potpunosti posvećena dobrim bilateralnim odnosima sa SAD, kao i miru i stabilnosti u regionu i dijalogu o Kosovu i Metohiji - istakao je on.

Prijemu su prisustvovali predstavnici administracije grada Čikaga, američke savezne države Ilinois i regionalnih kancelarija američkih federalnih organa, veliki broj članova konzularnog kora sa sedištem u Čikagu, kao i predstavnici srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i udrženja, srpskih medija i ugledni pojedinci srpske zajednice u ovom delu Amerike.

Konzul Radulović je istakao da je Srbija ponosna na veliku srpsku zajednicu u Čikagu i na njen doprinos u razvoju dobrih odnosa dveju zemalja.

Gradonačelnik Čikaga Ram Emenuel je u svojoj čestitki napisao da srpska zajednica u Čikagu igra značajnu ulogu u bogatoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti grada. On je podsetio na istoriju prijateljstva i saradnje i na bliske odnose gradova pobratima Čikaga i Beograda.

Članice pevačke grupe Oko sokolovo iz Čikaga intonirale su srpsku i američku himnu, a gostima su predstavljeni srpski specijaliteti i pića.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.