Četvrtina ponuđača smatra da javne nabavke nisu poštene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2021, 15:46

Četvrtina ponuđača smatra da javne nabavke nisu poštene

Svaki četvrti ponuđač nema poverenje da su postupci javnih nabavki pošteni, a skoro polovina ne ispunjava uslove, zbog čega ne čudi da većina nijednom nije učestvovala u nabavkama u protekle tri godine, rezultat je istraživanja koje je sproveo NALED, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Sa druge strane, naručioci kažu da kriterijum kvaliteta ne koriste češće, jer nemaju model na osnovu kojeg bi postavili nabavku, smatrajući da su takve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nabavke rizične.

Rezultati istraživanja predstavljeni su danas na onlajn konferenciji u okviru kampanje "Mesec javnih nabavki" koju su pokrenuli NALED i udruženje "Ponuđači Srbije", povodom godinu dana od primene novog Zakona i e-Portala za javne nabavke.

Predstavnik NALED-a Nikola Komšić je rekao da je novim regulatornim okvirom zadovoljno 62 odsto ponuđača i čak 97 odsto naručilaca, dok je većina zadovoljna kvalitetom portala.

On je predstavio statistiku o stavovima i iskustvima sa aspekta naručioca i ponuđača, kao i podatke o informisanosti građana o novom sistemu.

Predsednica udruženja "Ponuđači Srbije" Jasmina Marković navela je da dve trećine ponuđača zna da se nabavke sada sprovode onlajn i dodala da čak 90 odsto smatra da je portal doprineo unapređenju efikasnosti javnih nabavki.

Uprkos tome, navela je da je u prvih šest meseci primene novog zakona 70 odsto tendera obustavljeno, jer nije bilo ponuda.

"Pored izgradnje poverenja u sistem nabavki, kroz ovaj projekat želimo da radimo na daljim unapređenjima funkcionalnosti i transparentnosti portala", istakla je ona.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo reči o propustima i prednostima novog sistema, kao i rešenjima kojima bi se sistem unapredio i približio korisnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.