Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri svedoka na suđenju Miloševiću

Hag -- Iskazom zaštićene svedokinje C-1071, optužba je na sudjenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom nastavila u četvrtak sa izvodjenjem dokaza o ratnim zločinima nad nesrbima u istočnoj Slavoniji. C-1071 je navela da je, tokom opsade Vukovara, u jesen 1991, tri meseca provela u podrumu sa suprugom i dve kćeri i da su pripadnici JNA, nakon što su preuzeli kontrolu nad gradom, njenu porodicu prebacili u obližnje selo Lužac. Prema izjavi svedokinje, muškarci su tada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razdvojeni od žena i dece i odvedeni u Dalj, a ona nikada više nije videla svog supruga, Hrvata. Iz Bača, u Vojvodini, gde je prebačena s decom, C-1071 je svakodnevno odlazila u Dalj i raspitivala se kod srpskih snaga o sudbini muža, ali ništa nije mogla da sazna. Svedokinja je kazala da je sedam godina kasnije od jednog čoveka čula da su joj nepoznate osobe presrele i ubile supruga ispred bioskopa u Dalju.

Optuženi Milošević je, tokom unakrsnog ispitivanja, tvrdio da to nisu učinili pripadnici JNA, a C-1071 je to potvrdila, dodajući da je čula da su meštani odveli njenog muža samo zato što je Hrvat. Ona je potvrdila i da je JNA oslobodila njenog supruga, pre nego što se to desilo.

Svedokinja optužbe Ana Bićenić rekla je da su srpske snage, u jesen 1991. godine, streljale osam civila, medju kojima je bio i njen muž, u selu Saborsko, u Lici. Bićenićeva (66) je ispričala da se to dogodilo 12. novembra, pošto je JNA, posle tromesečnog granatiranja, zauzela Saborsko. Ona je kazala da se s mužem i još dvadesetak civila, tokom napada, sklonila u podrum i da su se, kada je vojska ušla u selo, predali dvojici vojnika. Vojnici u sivomaslinastim uniformama, sa šlemovima s petokrakama, su žene razdvojili od muškaraca, koje su potom odveli desetak metara dalje i ubili ih rafalima iz automatskog oružja, rekla je svedokinja. Ženama su naredili da odu iz sela da i one ne bi bile ubijene. "Odveli su ih, išamarali, uzeli šta su imali po džepovima i raspalili po njima. Videla sam tu dvojicu kako pucaju", kazala je Bićenićeva.

Optuženi Milošević je, tokom unakrsnog ispitivanja, sugerisao da ti vojnici nisu bili pripadnici JNA, već lokalni rezervisti, ali je svedokinja ponovila da su oni imali vojne uniforme i da ih niko u selu nije poznavao.

U nastavku sudjenja, optužba je izvela svedoka Luku Šutala, koji je opisao pritvaranje i maltretiranje Hrvata i Madjara u istočnoj Slavoniji, u jesen 1991. godine, nakon što je JNA silom zauzela tu oblast. Šutalo (76) je rekao da je, u avgustu i septembru, bio u zatvorima novouspostavljenih srpskih vlasti u u Erdutu, Dalju i Borovom Selu, gde su desetine nesrba redovno maltretirane i tučene. U zlostavljanju pritvorenih učestvovali su i ljudi Željka Ražnatovića - Arkana, koga je svedok dva puta video ispred zatvora.

Iskaz o pritvaranju i zlostavljanju Hrvata u Hrvatskoj Dubici, nakon nasilnog uspostavljanja srpske vlasti, u jesen 1991, dao je svedok Josip Josipović. Josipović (33) je naveo da je u okolini Hrvatske Dubice tog leta bilo izmedju 150 i 200 pripadnika Zbora narodne garde, kojem je nakratko i sam pripadao, ali da se oni nisu mogli suprotstaviti nadmoćnijim snagama JNA, Teritorijalne odbrane i milicije SAO Krajine. Posle uspostavljanja srpske vlasti, svedok je, po sopstvenim rečima, sredinom septembra uhapšen, zajedno sa još nekoliko seljana, i svakodnevno tučen i maltretiran u improvizovanom pritvoru. Jednog od pritvorenika muslimanske nacionalnosti srpski vojnici su izveli iz pritvora i ubili, rekao je Josipović. Josipović je ispričao da su srpski stražari ubili dva pritvorenika, a njemu naredili da leševe baci s kamiona u reku Unu, što on zbog fizičke slabosti nije mogao da učini, pa su to uradili sami. Po njegovim rečima, JNA nije učestvovala u zlostavljanju pritvorenih, niti paljenju i pljačkanju kuća u Dubici. Vojna policija je krajem septembra 1991. godine prebacila pritvorenike u Banjaluku, a kasnije su razmenjeni za zarobljene Srbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.