Četiri maloljetnika na izdržavanju kazne

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 16.Nov.2010, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri maloljetnika na izdržavanju kazne

U jedinom zatvoru za maloljetnike u Republici Srpskoj i BiH, koji predstavlja reprezentativniji dio Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) "Kula" u Istočnom Sarajevu, trenutno se nalaze četiri maloljetna lica koja izdržavaju zatvorske kazne od dvije do deset godina.
Direktor KPZ-a Vukašin Crnjak rekao je Srni da je, s obzirom na tendenciju rasta maloljetničke delinkvencije, očekivao da će biti više zatvorenika, navodeći da ovaj zatvor za maloljetnike može da primi 25 osuđenika, da u njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << radi stručan kadar - pedagog, psiholog, socijalni radnik i dva vaspitača.

"Trenutno su tu četiri lica iz RS koja su osuđena za različita krivična djela, od onih počinjenih iz nehata, kao što su u saobraćaju sa smrtnim posljedicama, do najtežih krivičnih djela ubistava. Najveće kazne za maloljetnike iznose 10 godina ", naveo je Crnjak.

Maloljetnici u "Kuli" mogu da izdržavaju kaznu zatvora do 23. godine. Izuzetno, zbog programa školovanja i obrazovanja, odnosno usavršavanja, mogu ostati do 25. godine. Osuđenici koji se trenutno nalaze u ovoj ustanovi imaju između 17 i 23 godine.

Obrazovnim programom obuhvaćena su tri maloljetnika, od kojih jedan pohađa osnovnu, a dvojica srednju školu.

Crnjak je objasnio da nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola iz Istočnog Sarajeva, sa kojima KPZ ima ugovor, dolaze i osuđenicima drže nastavu, a da po završetku školovanja, oni dobijaju diplome iz kojih se ne vidi da su ih stekli za vrijeme izdržavanja kazne.

On je istakao da problem predstavlja nedostatak radionica u kojima bi se maloljetnici mogli upošljavati i provoditi slobodno vrijeme.

Osuđenici u zatvoru za maloljetnike imaju uslove za bavljenje sportom, a intenzivno rade i u raznim sekcijama, od kojih je najrazvijenija novinarska, a dostupno im je i učenje stranih jezika, kao i računarski kurs po čijem završetku dobiju diplome i određene kvalifikacije.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija RS, KPZ "Kula" je nadležan za prijem i izvršenje kazne maloljetničkog zatvora i za lica ženskog pola, kao i za izvršenje zavodske mjere njihovog upućivanja u vaspitno- popravni dom.

Na izvršenju ove mjere, u "Kuli" se trenutno nalazi jedna vaspitanica.

Pod uslovom da se maloljetni optuženici zalažu u radu i učenju, mogu izlaziti u grad, a nakon izdržanih sedam dana kazne dobiju slobodna 24 časa za posjetu porodici. Maloljetni osuđenici imaju pravo i na korištenje godišnjeg odmora, ali i na druge pogodnosti.

Maloljetnički zatvor u Istočnom Sarajevu počeo je sa radom u septembru 2008. godine. Crnjak je naglasio da ovu ustanovu često posjećuju predstavnici nevladinih organizacija, Savjeta Evrope i drugi koji se bave pravima maloljetnika.
Izvor: Nzavisne Novine

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.